Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 29 augustus 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VenW/DGP-2008/5341 2070822160 Onderwerp
Kamervraag

Geachte voorzitter,

Hierbij treft u mede namens de minister van VROM de beantwoording aan van de vragen van de leden Roemer en Van Leeuwen over de wens van Den Helder voor een tunnel naar Texel.


1. Wat is uw mening over de wens van de gemeente Den Helder om de mogelijkheden voor een tunnel naar Texel te onderzoeken?


1. Den Helder heeft in het rapport "Gaan voor goud of behoud" aangegeven de mogelijkheid van een toltunnel naar Texel te onderzoeken. Dit is een rapport van de gemeente Den Helder waar ik geen betrokkenheid bij heb. In zijn algemeenheid ben ik van mening dat het de gemeente vrij staat om het initiatief te nemen onderzoek te doen naar een dergelijke tunnel. Vanzelfsprekend geldt als kader hiervoor de pkb Waddenzee.


2. Is het waar dat ook het Rijk benaderd is of wordt om dit onderzoek uit te kunnen voeren? Zo ja, wat is uw reactie hierop? Zo neen, ziet u hier een rol voor uzelf weggelegd?


2. Zowel ik als de minister van Verkeer en Waterstaat zijn niet benaderd voor het onderzoek door gemeente Den Helder. Ik zie voor het Rijk ook geen rol weggelegd in een onderzoek naar de mogelijkheid van een tunnel van Den Helder naar Texel.


3. Kunt u aangeven wie er verantwoordelijk is voor de verbinding tussen Den Helder en Texel?
Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGP-2008/5341

3. De veerverbinding tussen Den Helder en Texel wordt verzorgd door rederij TESO, waarvan de aandeelhouders voor een groot deel Texelaars zijn. Zij houden de verbinding in stand. Het Rijk heeft contracten met rederij TESO inzake het gebruik van aanleginrichtingen en haventerreinen.


4. Kunt u bij benadering aangeven hoe duur u denkt dat een dergelijke tunnelverbinding zal zijn?

4. De kosten voor een mogelijke tunnel zullen uit het onderzoek van de gemeente Den Helder moeten blijken. Vooruitlopend hierop kan ik daar geen uitspraak over doen.


5. Bent u op de hoogte van de overwegend negatieve reacties op Texel ten aanzien van de mogelijke tunnelplannen van Den Helder? Wat is uw mening hierover?

5. In de media heb ik negatieve reacties gelezen over het voornemen van de gemeente Den Helder om de optie van een tunnel van Den Helder naar Texel te onderzoeken. Ik begrijp dergelijke reacties, maar sta neutraal tegenover het initiatief van de gemeente om onderzoek te doen naar een tunnel.


6. Deelt u de mening dat Texel juist haar grote waarde heeft doordat dit een eiland is en alleen per boot of vliegtuig bereikbaar is? Zo ja, hoe ziet u in dit verband de tunnelplannen? Zo neen, waarom niet?

6. Texel is een eiland met grote waarde. De waarde wordt mijns inziens niet bepaald door het feit dat Texel slechts bereikbaar is per boot of vliegtuig. Daarmee zou u de inwoners en de natuur op Texel tekort doen.


7. Bent u bereid de tunnelplannen van gemeente Den Helder af te wijzen? Zo neen, waarom niet?

7. Zoals ik in het antwoord op vraag 1 heb aangegeven, ben ik van mening dat het de gemeente vrij staat om het initiatief te nemen onderzoek te doen naar een dergelijke tunnel. Het lijkt mij niet gepast om nu een uitspraak te doen over de wenselijkheid van een tunnel.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

---