Gemeente De Bilt


Laatste ontwikkelingen rond terrein Larenstein

Met dit bericht informeren wij u over de meest recente ontwikkelingen omtrent de explosie van 7 juli jongstleden bij de bunker op het terrein Larenstein.

Op 7 augustus, zijn achtergebleven springstoffen tot ontploffing gebracht. Na controle bleek in een aantal gaten nog springstof te zijn achtergebleven. Op 15 augustus heeft de gemeente gemeld dat deze vanaf 18 augustus handmatig zouden worden verwijderd.

Afronding werkzaamheden
Vorige week heeft de aannemer alle boorgaten nauwkeurig geïnspecteerd op achtergebleven springstoffen. Om goed te kunnen controleren of springstof in de gaten was achtergebleven moest het bovendek worden losgetrokken en puin uit de gaten worden verwijderd. Uiteindelijk bleek in 15 boorgaten in totaal ca. 30 kilo springstof aanwezig.

Al eerder was bekend dat de achtergebleven springstoffen geen ontstekers bevatten. Daarom was er geen enkel gevaar voor ontploffing en konden de medewerkers van het aannemersbedrijf de springstoffen handmatig verwijderen. Ten aanzien van drie gaten bestaat het vermoeden dat zich daarin nog springstofresten bevinden. Deze boorgaten zijn zo diep dat dit materiaal niet is te vinden noch te verwijderen zonder de bunker verder te slopen. Omdat deze resten geen enkel risico opleveren en het ook niet zeker is dat ze zich in de boorgaten bevinden, is afgezien van die vergaande ingreep. Overigens zijn alle boorgaten gecontroleerd en opgevuld. Vanaf nu vinden er geen werkzaamheden meer plaats op het bunkerterrein totdat de uitkomsten van het COT-onderzoek bekend en besproken zijn.

Beveiliging
Het terrein blijft afgezet met hekken. Het betreft immers een bouwterrein en daarom mogen onbevoegden het terrein niet betreden. Omdat er mensen zijn die nog steeds proberen het terrein op te komen, wordt de beveiliging voorlopig gehandhaafd. Op termijn zal dit worden afgebouwd. Politie en beveiliging blijven echter ook daarna heel regelmatig surveilleren.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wendy Verdenius, communicatieadviseur, telefoon (030) 228 94 30.

Bilthoven, 29 augustus 2008