Ministerie van Defensie

29-08-2008 11:33

OPERATIONELE INZETBAARHEID OP PEIL ONDANKS VACATURES

Door krapte op de arbeidsmarkt en een algemeen tekort aan technisch geschoold personeel kampt de Defensie met een groot aantal vacatures. Succesvolle invoering van een modern en open personeelssysteem met aandacht voor het individu moet leiden tot verbetering van de vulling.

In april werd gestart met het actieplan Werving en Behoud. Eén van de pijlers is het zogenoemde Flexibel Personeelssysteem (FPS) dat bijdraagt de defensieorganisatie te positioneren als moderne en aantrekkelijke werkgever. Volgens staatssecretaris Jack de Vries zijn de eerste resultaten van deze maatregelen inmiddels zichtbaar. Dankzij vliegerinfodagen en intensievere samenwerking met civiele partners zijn de vliegersopleidingen gevuld. De zogenoemde werk-naar-werkmaatregel (30+) heeft inmiddels ruim 600 functies opgeleverd voor de landmacht.

Het hoge aantal vacatures heeft volgens hem geen consequenties voor de operationele inzetbaarheid. De vulling schommelt rond de 84% en daarmee kan defensie haar verplichtingen nakomen. Om te zorgen dat de druk op het personeel, vooral in de schaarse categorieën, niet toeneemt zijn maatregelen in gang gezet. Die richten zich onder meer op maatwerk, aandacht voor combinatie van zorg en werk en intensieve loopbaanbegeleiding.

Gerelateerde links:
Derde rapportage Flexibel Personeelsysteem (FPS) Actieplan Werving en Behoud
Werken bij Defensie