Ingezonden persbericht


Nieuws

Augustus was somber en nat
Uiterst wisselvallige zomer was toch vrij warm

29 augustus 2008 - Vooral augustus was een teleurstellende maand met veel regen en weinig zon, maar ondanks het vele wisselvallige weer was de afgelopen zomer vrij warm. De gemiddelde zomertemperatuur in De Bilt was 17,3 graden tegen 16,6 graden normaal. Wolkbreuk in Steenwijk op 14 augustus 2008 (fotocompilatie: Jacob Kuiper) Zeker voor de recreatie was het echter een zomer om snel te vergeten. Een langere periode met fraai weer zet er niet in en juist tijdens het hoogseizoen in juli en augustus regende het vaak. Vooral augustus was een natte maand met de meeste neerslag langs de kust. Op Ameland viel zelfs 267 mm tegen 71 mm normaal. Augustus is de laatste jaren vaak zeer nat geweest. De toppers: augustus 2002 (295 mm in het Drentse Eext), augustus 2004 (325 mm in Maasland, Westland) en augustus 2006 (Schoondijke 320 mm) (zie ook Nieuws- Grotere toename neerslagextremen in warmer klimaat).

Opmerkelijk was ondanks de regenbuien de hoge temperatuur. Vooral juni was warm, maar ook juli en augustus waren warmer dan het langjarig gemiddelde. Op 2 juli werd in Eelde 34,3 graden gemeten. In ruim honderd jaar is het hier maar op twee dagen nog warmer geweest. Toch waren er weinig uitschieters: De Bilt noteerde deze zomer maar één tropische dag met meer dan 30 graden, terwijl dat er normaal 3 zijn.

Ondanks de sombere augustus bood de afgelopen zomer het normale aantal zonuren van ongeveer 600 uur. Dat danken we vooral aan de zonnige juni. Het noordwestelijke kustgebied kreeg de meeste zon van het land, het zuiden en oosten zag de zon het minst.

Uitgebreide overzichten:
Augustus: http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/aug08.html Zomer: http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/seizoen/zom08.html De definitieve cijfers staan op maandag 1 september a.s. op de website.

----------

Eerste uitgave: 15-08-08
© KNMI