Nieuw-Vlaamse Alliantie


Privatiseer Belgacom (29/08/08)

Overheidsbedrijven zoals Belgacom zouden beter geprivatiseerd worden. Dat stelt N-VA-Kamerlid Peter Luykx.

Overheidsbedrijven zoals Belgacom zouden beter geprivatiseerd worden. De rol van de overheid is in de eerste plaats de voorwaarden creëren voor een competitieve, goedwerkende markt. Het is niet aan de overheid om zelf een marktspeler te zijn, met in dit geval een quasi monopoliepositie er bovenop. De overheid moet zorgen dat de consument profiteert van scherpe concurrentie. Dit is vandaag nog altijd niet het geval. Belgacom schermt de markt af (zie de aberrante poging tot overname van Scarlet).

De overheid eist elk jaar wel een fors dividend van Belgacom om de staatskas mee te spekken, een aderlating die ten koste gaat van de consument en van de noodzakelijke investeringen van Belgacom in zijn netwerk. Tegelijk doet ze niets aan de Belgische ziekte dat basisdiensten als (mobiel) telefoneren en surfen op internet in vergelijking met onze buurlanden nog altijd zeer duur zijn.

De huidige participatie van de overheid staat bovendien een expansie van het bedrijf in de weg. De overheid als dominante aandeelhouder blijkt de ontwikkeling van een lange-termijnvisie in de weg te hebben gestaan. Wil een bedrijf als Belgacom internationaal een rol spelen, dan moet de overheid haar meerderheidsaandeel opgeven. Belgacom is als staatsoperator in het Europese landschap trouwens een uitzondering.

Ondertussen is corporate governance meer dan ooit ver weg bij Belgacom. Er wordt gedebatteerd over het al dan niet ontslaan van Bellens. De Franstaligen maken er zelfs een communautaire zaak van: de CEO moet absoluut Franstalig zijn. De Raad van Bestuur en de CEO ruziën openlijk in plaats van verenigd te werken aan een welbepaalde strategie.

Kamerlid Peter Luykx roept de regering dan ook op om eindelijk eens doordachte strategische beslissingen te nemen in het belang van de mensen, in het belang van de gebruiker. De markt inzake telecom moet opengegooid worden. De concurrentie moet volop spelen.

Auteur:
Peter Luykx
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be