ProRail

Persbericht


01-01-1900

Blijf niet plakken op het spoor

ProRail en de Spoorwegpolitie van het KLPD houden in de eerste twee weken van september acties bij overwegen. De eerste week van september geven ProRail en het KLPD voorlichting over de gevaren van roekeloos gedrag bij de overweg. De acties zijn speciaal gericht op kinderen die weer naar school gaan. De tweede week van september krijgen kinderen en volwassenen een boete als ze onder de spoorbomen doorgaan als het rode licht nog knippert.

Voorlichting
Veilig het spoor oversteken terwijl je al bijna te laat voor school bent. Hoe doe je dat? Nog snel even tussen de spoorbomen doorglippen of toch maar wachten tot de bomen open zijn en het rode licht gedoofd? Het spoor is geen plek om te spelen. En de spoorweg mag je alleen oversteken als de spoorbomen open zijn en er geen rode lichten branden. Dat lijkt duidelijk maar het gebeurt nog veel te vaak dat kinderen bij het spoor spelen en stunten bij de overweg. Jaarlijks vallen daarbij zo'n 20 dodelijke slachtoffers waarvan een groot deel jongeren. Onder het motto âBlijf niet plakken op het spoorâ geven ProRail en het KLPD informatie over veilig gedrag. Ga bijvoorbeeld wat vroeger de deur uit als je op weg naar school over een spoorwegovergang moet. En vooral: blijf gewoon wachten tot de bomen weer open gaan en het rode licht gedoofd is.

Bekeuren
Na een week van voorlichten en waarschuwen gaan het KLPD en ProRail in de tweede week van september bekeuren wanneer het rode licht genegeerd wordt. Uiteraard zullen ook volwassenen die de overweg oversteken als het rode licht nog brandt, een boete krijgen. De boetes zijn: 45 euro voor voetgangers, 60 euro voor fietsers, 100 euro voor brommers en 150 euro voor automobilisten. Voor kinderen tussen de 12 en 16 jaar is de boete de helft.

De spoorcontroleurs en agenten zijn actief van maandag tot en met vrijdag voor en na schooltijd. Ze staan bij verschillende overwegen, verspreid over het land.