Gemeente Nuth


Onkruidbestrijding op verhardingen

Onkruidbestrijding op verhardingen, zoals stoepen en fietspaden, vraagt veel aandacht. Veel groen tussen tegels of klinkers is niet alleen nadelig voor de toegankelijkheid maar ook voor de veiligheid en de levensduur van verhardingen. Veel groen roept ook irritaties op bij bewoners die zich ergeren aan de vervuiling van hun woonomgeving. De goedkoopste manier om onkruid te bestrijden is het spuiten met onkruidbestrijdingsmiddelen (herbiciden). Dit dient echter wel zorgvuldig en beperkt (maximaal 2x per jaar) te gebeuren. Onzorgvuldig gebruik van bestrijdingsmiddelen of gebruik onder ongunstige omstandigheden leidt tot ongewenste neveneffecten. Belangrijkste neveneffect is de afspoeling van bestrijdingsmiddelen naar het oppervlaktewater. Dit is nadelig voor de planten en dieren maar ook ons drinkwater. Oppervlaktewater is namelijk een belangrijke grondstof voor de productie van ons drinkwater.

De gemeente Nuth zet zich daarom in voor duurzaam en effectief onkruidbeheer, volgens de DOB-Methode (Duurzaam onkruid Beheer). Binnen DOB kunnen verschillende bestrijdingsmethoden zoals branden, borstelen en selectief spuiten worden ingezet. Het bestrijdingsmiddel dat wettelijk mag worden toegepast voor de bestrijding van onkruid op (half)verharding mag alleen worden gebruikt volgens de regelgeving van de DOB.

Onkruidbestrijding met chemische middelen is veel goedkoper en effectiever dan milieuvriendelijke alternatieven zoals borstelen of branden. Alternatieve methoden hebben om financiële redenen dan ook niet ter discussie gestaan.

De beperkingen die worden opgelegd bij chemische bestrijding zijn:


- de (weers)omstandigheden waaronder gespoten moet worden - in verband met wegspoelen van het spuitmateriaal


- de locaties die gespoten mogen worden - niet rondom putten en watervoerende greppels


- de hoeveelheid spuitmateriaal die gebruikt mag worden - maximaal 2 spuitbeurten per jaar

De beperkingen die de DOB-methode ons oplegt en de wettelijk toegestane bestrijdingsmiddelen, zorgen ervoor de het onderhoudsbeeld niet aan de eisen voldoet die wij graag zouden zien. Gezien de hogere kosten wordt het bestrijdingswerk vooralsnog niet geïntensiveerd. Wij vragen uw begrip voor deze situatie en uw medewerking om onze trottoirs enigszins schoon te houden. Veel handen maken immers licht werk.