Gemeente Hoorn


Zilveren legpenning voor Lobke en Marcelien

29 augustus 2008 - Zilveren legpenning voor Lobke en Marcelien Op donderdag 28 augustus 2008 heeft wethouder Cilia van Weel de zilveren legpenning van de gemeente Hoorn uitgereikt aan de olympische medaillewinnaars Lobke Berkhout en Marcelien de Koning tijdens een huldiging op de Roode Steen.

Als onderdeel van hun feestelijke terugkeer in Nederland maakten de olympisch medaillewinnaars in een open rijtuig een rijtoer door de binnenstad van Hoorn naar de Roode Steen. Na de uitreiking van de zilveren legpenning openden Lobke en Marcelien met het luidden van de bel de kaasmarkt.

Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking hebben Lobke en Marcelien op 18 augustus de zilveren Olympische medaille gewonnen in de 470-klasse. In de medaillerace werden ze vijfde, wat genoeg was voor Olympisch zilver. Sinds 2001 komen de zeilsters uit in de 470-klasse. Het nummer 470 verwijst naar de lengte van de boot, namelijk 470 cm. Het is een zwaardboot en beschikt over een grootzeil, een fok en een spinnaker. Door zijn grote zeiloppervlak is het een hele uitdaging om de boot in bedwang te houden bij hoge windsnelheden. Daarom zal de tweekoppige bemanning regelmatig naar de trapeze moeten grijpen, zodat de boot niet kapseist.

De zeilsters zijn geboren en getogen in Hoorn en lid van de Watersportvereniging Hoorn. In 2005 werden ze voor het eerst samen wereldkampioen in de 470-klasse. Deze prestatie leverde de uitverkiezing van Sportploeg van het jaar op. In 2006 en 2007 slaagden zij erin hun wereldtitel te prolongeren, een unieke prestatie voor Nederlandse zeilers in een Olympische klasse.

Lobke Berkhout heeft in 1994 na het winnen van het EK de Hoornse bronzen sportpenning gekregen. In 2000 kreeg zij na het winnen van het WK de zilveren sportpenning en in 2005 kreeg zij, evenals Marcelien de Koning, de gouden sportpenning na samen voor het eerst wereldkampioen te worden. Na het prolongeren van hun wereldtitel kregen beide dames de hoogst haalbare sportonderscheiding in Hoorn: een plaats op de Wall of Fame in de kunstijsbaan Hoorn. Na het voor de derde keer op rij winnen van de wereldtitel kregen ze allebei een koninklijke onderscheiding. Beide werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Degene die zich voor de gemeenschap in Hoorn verdienstelijk heeft gemaakt, kan in aanmerking komen voor een gemeentelijke legpenning. Gezien de aard van de bijzondere verdiensten en de betekenis voor de samenleving en Hoorn in het bijzonder is aan Lobke en Marcelien de gemeentelijke zilveren legpenning toegekend.