Gemeente Hellevoetsluis


Klimaatbeleidsplan 2008-2012 voor Hellevoetsluis`

Het college van B&W heeft ingestemd met het klimaatbeleidsplan 2008 - 2012. Hierin staat onder andere hoe Hellevoetsluis een aanzienlijke CO2-reductie wil realiseren die verder gaat dan het landelijke streven. In het klimaatbeleidsplan ligt de nadruk op vermindering van het energieverbruik en een toename van het gebruik van duurzame energiebronnen en bouwmaterialen. Het college zal de raad voorstellen het klimaatbeleidsplan vast te stellen.

Het actieprogramma omvat 25 duurzame projecten die uitwerking geven aan deze doelstellingen. Deze projecten lopen uiteen van onderzoek naar nieuwe mogelijkheden voor duurzame energie, tot de verbetering van de energieprestaties van woningen en bedrijven in Hellevoetsluis en het vergroten van draagvlak bij bewoners en bedrijven voor duurzame maatregelen. Hierbij zal de gemeente een duidelijke rol spelen in de informatievoorziening, onderzoek en financiering van nieuwe mogelijkheden van duurzaam wonen en ondernemen. Ook wil de gemeente meer betrokken zijn in het nodige overleg en wil het verschillende activiteiten organiseren die een duurzame houding aanmoedigt.

Het klimaatplan volgt uit de intentieverklaring om de CO2-uitstoot binnen de stadsregio Rotterdam omlaag te brengen. Door de gemeenten uit de regio is de ambitie vastgelegd om een CO2-reductie van 40% in 2025 te behalen ten opzichte van het niveau van 1990. Deze reductie gaat verder dan het landelijke streven van 30%. Gemeenten maken individueel een actieprogramma voor CO2-reductie en bundelen dit in de regionale klimaatagenda.

Het klimaatbeleidsplan is tot stand gekomen door middel van workshops, interviews en werksessies met een multidisciplinair team bestaande uit diverse afdelingen van de Gemeente Hellevoetsluis. Het klimaatbeleidsplan is te downloaden van deze website.

De maatregelen in het klimaatbeleidsplan van Hellevoetsluis kosten gespreid over vier jaar 350.000 euro. Voor ongeveer 100.000 euro zal een subsidie worden aangevraagd in het kader van de stimuleringsregeling lokale klimaatinitiatieven (SLOK). Het college besloot om deze subsidie al in te dienen vooruitlopend op vaststelling door de Raad.

08/29/2008