Gemeente Medemblik

Realisatie van vaarroute De Gouw

Er wordt gestart met de realisatie van de vaarroute De Gouw. Hiermee wordt het regionale vaarnetwerk West-Friesland Oost uitgebreid en opgewaardeerd. Een groot knelpunt in het Vaarroutenetwerk Opmeer en Medemblik wordt hiermee opgelost. Tussen de Oosterboekelweg en de Vekenweg worden te kleine duikers vervangen door vaarduikers met een doorvaarhoogte van 1,25 meter en een breedte van 2,50 meter. Dit ten behoeve van de kleine waterrecreatie. Ook moet een sloot gegraven worden nabij een poldergemaal om de route volledig te maken.

Met deze nieuwe vaarroute worden de recreatieve mogelijkheden versterkt. Bezoekers kunnen met de boot het gebied bezoeken en ervaren. Naast de landschappelijke elementen zijn er in het gebied ook weidevogels te vinden. Varend door De Gouw is het oude polderprofiel goed waar te nemen. Door de hoge oevers langs de vaarwegen beschouwt men zich op sommige punten van de vaarroute als alleen op de wereld.

Samenwerking
Het project Vaarroute de Gouw is een gezamenlijk project van de gemeenten Medemblik, Opmeer en het Recreatieschap West-Friesland. De uitvoering van het project is mogelijk gemaakt door medewerking van de perceeleigenaren waar de werkzaamheden worden uitgevoerd. Daarnaast is overleg gevoerd met Landschap Noord-Holland en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Subsidies
De kosten van het totale project bedragen EUR 545.000. en worden betaald door Opmeer (EUR 167.400), Medemblik (EUR 60.000) en subsidies van RES Halter in Balans (EUR 98.800) en de provincie Noord-Holland (EUR 218.800). De werkzaamheden zijn op 30 november 2008 gereed.

Meer informatie
Voor informatie kunt u contact opnemen met de heer P.R. Duinker van de afdeling Civiele Techniek en Wonen, gemeente Opmeer. (tel. 0226-363372) of per e-mail pduinker@opmeer.nl.