Gemeente Medemblik

Iepen gekapt

Op dinsdag 19 augustus jl. is de afdeling Openbare Ruimte begonnen met het kappen van diverse zieke iepen in de gemeente. In Medemblik gaat het om bomen aan de Laak, op de begraafplaats aan de Compagniesingel, aan de Zeemansrond in Abbekerk, aan de Kluiten in Opperdoes en één in Midwoud. Alle bomen zijn aangetast door de iepenziekte; sommigen zelfs door een agressieve variant.

Iep in Breestraat
In Medemblik in de Breestraat staat eveneens een zieke iep. Dit werd vorig jaar geconstateerd. Een bomenfirma concludeerde dat de iep kon blijven staan. Bij een nieuwe controle dit voorjaar concludeerden de deskundigen echter dat de ziekte heeft doorgezet en dat de boom al afsterft. De iep moet volgens de wet zo snel mogelijk worden gekapt om verspreiding van de ziekte te voorkomen. Dit gebeurt in de eerste week van september. Helaas verliest de stad Medemblik hiermee een monumentale boom.

Kapvergunning
Bomen die, vanwege ziekte of door zware schade, gevaar opleveren voor de omgeving worden in principe zo snel mogelijk gekapt. Hiervoor is geen kapvergunning vereist. Deze maand moest een Iep bij het hotel aan de Meerlaan in Medemblik door de brandweer worden geveld, omdat deze door stormschade dreigde te vallen. Bij kasteel Radboud is een grote, door bliksem getroffen, populier weggehaald.

Meer informatie
Voor nadere informatie over het kappen van bomen kunt u contact opnemen met Henk van As, Medewerker Openbare Ruimte binnen gemeente Medemblik, tel: 06 - 20721960, henk.vanas@medemblik.nl.