Gemeente Venlo


Venlo koploper emancipatie allochtone vrouwen

29-8-2008

De gemeente Venlo gaat een voortrekkersrol vervullen op het gebied van emancipatie van allochtone vrouwen. Daarvoor ondertekent Venlo een zogenaamde koploperovereenkomst met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Verdeeld over vier jaar ontvangt de gemeente hiervoor een subsidie van EUR 150.000 van het ministerie van OCW.

Venlo is al enige tijd actief op het gebied van emancipatie en integratie van allochtone vrouwen. Zo stond bijvoorbeeld het thema emancipatie en allochtone vrouwen centraal in de Kleurrijk Venlo bijeenkomst van 25 augustus. In mei van dit jaar werd het projectplan Veelkleurige Participatie Venlo vastgesteld. Dit project richt zich op het activeren van allochtone vrouwen. In het kader van dit project is een subsidie aangevraagd bij het ministerie van OCW op basis van de regeling duizend en één kracht'. Deze subsidie is inmiddels toegekend, verdeeld over de jaren 2008-2010 ontvangt Venlo EUR 150.000 voor de uitvoering van het project.

Duizend en één kracht richt zich vooral op participatie van allochtone vrouwen in het vrijwilligerswerk. Met behulp van trainingen, begeleiding en bemiddeling worden allochtone vrouwen bekend gemaakt met vrijwilligerswerk.

Koploperovereenkomst
Venlo ondertekent voor het project een koploperovereenkomst met het ministerie waarin een aantal afspraken is zijn vastgelegd:


- Venlo faciliteert de concrete samenwerking tussen de relevante partners binnen de gemeente;

- er wordt een lokale stuurgroep opgezet, waarvan Venlo voorzitter is;
- Venlo stelt zelf ook EUR 150.000 beschikbaar voor het project;
- er worden mogelijkheden gecreëerd om het project na afloop van de projectperiode voort te zetten, als blijkt dat de aanpak vruchten afwerpt;

De koploperovereenkomst wordt in september ondertekent.

Gemeentelijke herindeling