CDA

Rouwe: Meer capaciteit drugscontroles in verkeer

CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe wil dat ook ziekenhuizen en buitenlandse forensische instituten bloed van Nederlandse automobilisten gaan controleren.

Hij reageert hiermee op het bericht dat er nauwelijks drugstesten worden uitgevoerd, vanwege een zeer beperkte capaciteit van het Nederlands Forensisch Instituut. De Rouwe strijdt al langer tegen drugsgebruik in het verkeer. âEen agent die nu een bloedtest afneemt bij een verdachte bestuurder krijgt te horen dat hij dat niet te vaak mag doen omdat er een capaciteitsprobleem is. Als gevolg hiervan nemen agenten ook weinig de moeite om bloed bij weggebruikers af te nemen. Het CDA-Kamerlid vindt dat capaciteitstekort nooit een reden mag zijn om drugsgebruikers in het verkeer toe te laten. âDat doen we toch ook niet bij een snelheidsbekeuringâ?

De gevolgen voor de verkeersveiligheid kunnen volgens het CDA-Kamerlid aanzienlijk zijn: âIk hoor dat het gebeurt dat mensen die onder invloed zijn van drugs gewoon mogen doorrijden; als het bloed toch niet wordt gecontroleerd heeft aanhouden weinig zin. En wat als vervolgens zo iemand wél een dodelijk ongeval veroorzaakt?â De Rouwe heeft bij minister Eurlings aangedrongen op maatregelen. ââWie drugs gebruikt in het verkeer, tekent wat mij zijn brevet van onvermogen om überhaupt auto te kunnen rijden. Daar moet dan ook goed en in voldoende mate op gecontroleerd worden. Daar zijn we met zân allen bij gebaatâ, aldus De Rouwe.

---