CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fEVP%2feu_EstherdeLange.jpg&am p;tabid=157&mid=1006&language=nl-NL] 29 augustus 2008 - Persbericht -
Esther de Lange: Ruimte voor Nederlands landbouwmodel.

Om de Nederlandse landbouwsector te steunen moeten de melkquota jaarlijks met minimaal 2 % worden verhoogd tot en met 2014.

Ook moeten kleinere sectoren zoals de vlas- en aardappel zetmeelteelt extra worden ondersteund bij de hervorming. Dit zegt CDA-Europarlementariër Esther de Lange (Landbouw & Begroting) in reactie op de plannen van de Europese Commissie voor nieuwe landbouwhervormingen (Health Check). Er wordt volgens haar te weinig gedaan om een gelijke concurrentiepositie tussen boeren in de EU zeker te stellen en wordt te weinig gedaan aan de leegloop van het platteland. De Lange: "In de toekomst zullen we onze landbouwsector met haar veilige en gezonde voedsel harder nodig hebben dan iedereen denkt. Daarom moeten we zuinig zijn op onze ondernemers in de landbouw.â

De Lange stoort zich onder andere aan het gebrek aan ambitie van de Europese Commissie betreffende de verruiming van de melkquota. "De Europese Commissie constateerde eind december dat een jaarlijkse verruiming van minimaal 2% tot en met 2014 het beste zou aansluiten op de toenemende vraag naar zuivelproducten. Nu komen ze met een wetsvoorstel dat slechts een verruiming van 1% per jaar voorstaat. Daarmee spreekt de Europese Commissie zichzelf tegen. Wij willen een verhoging van tenminste 2%, waarbij wel vangnetten worden behouden om prijsklappen te kunnen opvangen."

Wel ondersteunt De Lange het voornemen van de Commissie om binnen het landbouwbeleid ruimte te maken voor risicomanagement, oogstverzekeringen en dierziektenfondsen. Daarnaast heeft zij een voorstel gedaan om bepaalde kleinere sectoren als de vlas- en aardappelzetmeelteelt, extra te ondersteunen bij de hervormingen.

Esther de Lange blijft kritisch over de voorgestelde overheveling van een deel van de bedrijfstoeslagen naar het plattelandsbeleid. De Lange: "Gelukkig is er wel de toezegging dat deze gelden in de lidstaat in kwestie blijven, zoals ik ook heb gevraagd in een eerder voorstel, maar de Europese Commissie gaat veel te ver op dit punt. Je kunt niet binnen 4 jaar tot 22% korten op vergoedingen aan landbouwers. Ondernemers moeten kunnen anticiperen op veranderingen. Kern van een leefbaar platteland blijft toch de aanwezigheid van een dynamische landbouwsector."

In oktober worden de voorstellen van Esther de Lange behandelt in het Europees Parlement.

---