Rapport WHO over gezondheidsverschillen legt vinger op zere plek

29/08/2008 14:34

Cordaid

PERSBERICHT

Den Haag, 29 augustus 2008

Cordaid en KUN: rapport WHO over gezondheidsverschillen legt vinger op zere plek

Cordaid en de Radboud Universiteit Nijmegen ondersteunen de belangrijkste conclusies van het rapport van de WHO (World Health Organization) dat het grote verschil in sterfte tussen landen wereldwijd bepaald wordt door de sociale omgeving waarin mensen worden geboren, leven, werken en opgroeien. Sociale ongelijkheid is de oorzaak van grote gezondheidsverschillen en levensverwachting van mensen, aldus het rapport 'Closing the gap in a generation' dat gisteren is verschenen.

Cordaid en de KUN vinden dat veel van deze ongelijkheden onacceptabel zijn en dat overheden en internationale organisaties hun beleid moeten herzien. Zij pleiten voor universele toegang tot de basisgezondheidszorg voor iedereen, een feit dat niet vanzelfsprekend is in de meeste arme landen.

Het WHO heeft gedurende 3 jaar wereldwijd onderzoek gedaan naar sociale factoren die bijdragen of schade berokkenen aan de gezondheid van mensen. Het rapport stelt dat de groeiende ongelijkwaardigheid tussen rijke en arme landen en binnen de landen oorzaak is voor de verschillen in gezondheid. Een kind geboren in Lesotho leeft gemiddeld 42 jaar korter dan een kind uit Japan. Een combinatie van slechte politiek, economie en politiek zorgt ervoor dat de meerderheid van mensen in de wereld niet die gezondheid genieten welke biologisch haalbaar is. Dat komt onder meer door een gebrek aan inkomen, slechte huisvesting, onvoldoende toegang tot gezondheidszorg, water of sanitatie en een vervuilde leefomgeving. Sociale ongelijkheid is op grote schaal verantwoordelijk voor de dood van mensen, aldus het rapport.

In mei 2007 heeft Cordaid samen met de Radboud Universiteit Nijmegen een bijeenkomst georganiseerd van vertegenwoordigers van regionale sociale bewegingen en NGO's uit Afrika, Midden-Oosten, Azië en Latijns Amerika. Doel was om een gezamenlijk standpunt in te nemen over de toenemende gezondheidsverschillen in en tussen landen en voorstellen te doen waarop de levens- en werkomstandigheden van mensen die bepalend zijn voor hun gezondheid kunnen worden aangepakt. Deze bijeenkomst was een onderdeel van de discussies die uitmonden in het rapport van WHO dat gisteren is gepresenteerd in Genève.