Vlaamse Overheid

School- en studietoelagen 2008-2009

Vlaamse overheid

vrijdag 29 augustus 2008
Grote vernieuwingen!

In 2008-2009 zijn er opnieuw een aantal belangrijke wijzigingen voor wie een school- of studietoelage wil aanvragen. Vanaf dit schooljaar komen er nog meer mensen in aanmerking.
* Kleuters en leerlingen uit het lager onderwijs komen voor het eerst in aanmerking voor een schooltoelage.
* Er zijn ook toelagen voor de leerlingen in het deeltijds secundair onderwijs en in de leertijd bij Syntra.
* De bedragen in het voltijds secundair onderwijs zijn opgetrokken.
* De pedagogische voorwaarden in het hoger onderwijs zijn vereenvoudigd. Ook hier werden de toelagebedragen verhoogd in vergelijking met het voorbije academiejaar.

Schooltoelage voor kleuter- en lager onderwijs

Kleuters en leerlingen uit het lager onderwijs komen nu ook in aanmerking voor een schooltoelage. Dezelfde inkomensgrenzen worden gehanteerd voor zowel het basisonderwijs, als voor het secundair en hoger onderwijs: zo kan een kind vanaf de kleuterschool tot aan het einde van zijn of haar studiecarrière rekenen op studiefinanciering.

Deeltijds leerplichtonderwijs

Tot nu toe kwamen leerlingen uit het secundair onderwijs alleen voor een toelage in aanmerking als ze voltijds naar school gingen. Vanaf dit schooljaar kunnen ook leerlingen uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs, het deeltijds secundair zeevisserijonderwijs, jongeren die begeleid worden door een centrum deeltijdse vorming en jongeren in de leertijd (leercontract) bij Syntra, een schooltoelage krijgen.

Hoger onderwijs en studietoelagekrediet

Studenten kunnen vaker en gemakkelijker veranderen van studierichting dan vroeger. Voordien moesten studenten daarvoor hun jokerkrediet inzetten omdat die verandering gelijkgeschakeld werd met studievertraging. Daar komt nu verandering in: de studievoortgang wordt voortaan bepaald aan de hand van het aantal studiepunten waarvoor de student het afgelopen academiejaar geslaagd was.

Studenten beschikken nu over een studietoelagekrediet. Dat studietoelagekrediet is vergelijkbaar met een rugzakje waarvan de inhoud jaarlijks opgebruikt én opnieuw aangevuld wordt aan de hand van de studiepunten die de student verwerft. Studenten moeten vanaf nu alleen een beroep doen op hun jokerkrediet als ze niet geslaagd zijn.

Wie komt voor een toelage in aanmerking?

Naar schatting heeft één op vier leerlingen en studenten recht op een school- of studietoelage. De belangrijkste voorwaarde is dat het gezinsinkomen niet te hoog is. Naast het inkomen spelen de nationaliteit en de aanwezigheid op school ook een rol.

Aanwezig?

Kleuters moeten een minimum aantal dagen aanwezig zijn op school. Het aantal dagen dat ze aanwezig moeten zijn, stijgt bovendien met de leeftijd. Voor leerlingen uit het lager en secundair onderwijs geldt dat ze niet meer dan 29 halve dagen ongewettigd afwezig mogen zijn. Als de leerling te vaak afwezig is, wordt de toelage het tweede schooljaar ingehouden of teruggevorderd.

Hoe hoog is de toelage?

o Kleuters krijgen een vast bedrag van 80 euro.

o Een schooltoelage voor lager onderwijs bedraagt 90 tot 180 euro.

o Voor het voltijds secundair onderwijs varieert de toelage van 112 euro tot 989 euro

o Voor het deeltijds leerplichtonderwijs varieert de toelage van 94 euro tot 282 euro.

o Voor het hoger onderwijs varieert de toelage van 220 euro tot 4.583 euro

Eenvoudige aanvraagprocedure

U kunt de school- en studietoelage aanvragen tot en met 30 juni 2009. De aanvraagprocedure is sterk vereenvoudigd. Als uw gezin zowel kinderen in het basisonderwijs als in het secundair of hoger onderwijs heeft, hoeft u maar één dossier in te dienen. Het aantal toe te voegen documenten is beperkt: een aanslagbiljet van de belastingen of een inschrijvingsformulier van de school is bijvoorbeeld niet langer nodig.

Bovendien kunt u de aanvraag online indienen: op de website www.studietoelagen.be kunt u digitaal een aanvraagformulier invullen. Uiteraard blijft het mogelijk om een papieren aanvraagformulier in te dienen. De formulieren kunt u downloaden van het internet en afdrukken, maar ze worden ook verspreid via universiteiten, hogescholen, schoolsecretariaten, CLB's, OCMW's, vakbonden, integratiecentra .... Ouders die problemen ondervinden bij het invullen van de aanvraag, kunnen bij die instanties terecht voor gratis hulp. Ze kunnen ook bellen naar 1700, het gratis nummer van de Vlaamse overheid. Op dat nummer kunnen ze ook terecht met al hun vragen over de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een toelage.

Tot en met 30 juni 2009 kunnen gezinnen een aanvraag doen voor kleuters en leerlingen uit het lager onderwijs, uit het secundair onderwijs en voor studenten uit het hoger onderwijs.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Contactpunt Vlaamse Infolijn
Tel: 1700
Email: 1700@vlaanderen.be