ABVAKABO FNV

Verkiezingen sectorbestuur Onderwijs: Stem!

Voor het sectorbestuur Onderwijs & Onderzoek vinden verkiezingen plaats. Je kunt nu je stem uitbrengen op 1 van de kandidaten, zodat in september het nieuw gekozen sectorbestuur aan de slag kan. Hieronder vind je de lijst met kandidaten uit de verschillende onderwijssectoren en hun motivatie. Je kunt tot en met 17 september je stem uitbrengen op jouw favoriete kandidaat!

Kandidaten sectorbestuur O&O per onderwijssector:
* Ellen Smits (VO)
Werkgever: Stichting VO Tiel
Functie: Docent

De afdeling Rivierenland, waar ik deel uit maak van het bestuur, is een kleine afdeling. Er zijn weinig leden werkzaam in het onderwijs. Om goed op de hoogte te blijven wat er in het veld speelt is het goed om met anderen te spreken over de werkvloer. De laatste vergadering van het LAC Onderwijs heb ik bijgewoond en door mijn lidmaatschap van het Bondsbestuur kan ik ook zorgen voor de benodigde dwarsverbanden.

* Anneke Smits (HBO)
Werkgever: Haagse Hogeschool
Functie: Docent kinesiologie.

In afdeling Haagsteden in ondergetekende de enige persoon uit/voor het onderwijs. Ik ben 35 jaar werkzaam in onderwijs, eerst voortgezet onderwijs en nu HBO. Belangrijke vraag momenteel; is de leraar nog wel een professional? Wil proberen een steentje er aan bijdragen dat positie docenten (weer) verbeterd wordt.
* Hans Versteeg (BVE)
Werkgever: ROC Gilde Opleidingen
Functie: Docent

Als LAC lid en 1e lijnconsulent voel ik me al lange tijd betrokken bij de ontwikkelingen binnen de BVE-sector. Als Lid van de Bond maak ik me zorgen over de terugloop in ledental. Ik wil meewerken aan de verbetering van omstandigheden voor medewerkers en deelnemers in de BVE-sector en hoop zo bij te dragen aan een betere positie van de ABAVKABO qua ledenaantallen. Gezien mijn werk als docent economie geloof ik wel dat ik over de gewenste capaciteiten beschik.

* Peter Dijkema (BVE)
Werkgever: Drenthe College
Functie: Docent procestechniek

Ik wil de inspraak van het onderwijsgevend personeel op het beleid minimaal handhaven, zo niet vergroten. Management moet voor wat mij betreft verantwoording afleggen voor de richting welke de gigantisch grote ROC's en andere instellingen ingaan. Betrokkenheid bij het onderwijsproces moet een kern prestatie indicator worden. Ook voor het management.

* Herman Boer Rookhuizen (OI)
Werkgever: FOM (Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie) Functie: Mechanisch hoofdontwerper op de ontwerp afdeling van het nikhef

Omdat ik na vele jaren als voorzitter van een OR nu weer een periode van twee jaar niet verkiesbaar ben, heb ik wat tijd voor dit werk beschikbaar. Als lid van de Landelijke Advies Commissie Onderzoekinstellingen heb ik al wat ervaring in het vakbondswerk opgedaan. Ik voldoe redelijk aan het geschetste profiel.
* Hans van Wijk (WO)
Werkgever: Technische Universiteit Eindhoven Functie: P&O adviseur

Als actief kaderlid wil ik graag mijn mening geven over (vak)bondsaangelegenheden en meehelpen de vakbond een gezicht te geven. De vakbond, dat ben ik ook zelf. In kritische samenwerking met de bezoldigde bestuurders mede inhoud en vorm geven aan arbeidsvoorwaarden en belangenbehartiging binnen een brede vakbond, waar plaats is voor werkenden en niet-(meer)werkenden, voor jong t/m oud, met aandacht voor kwetsbaren zonder ze te "pamperen".

* Ewa Zakrzewska (WO)
Werkgever: Universiteit van Amsterdam
Functie: Vakreferent Nieuw Grieks en Byzantinologie

Personalia: Dr Ewa D. Zakrzewska, geboren 4 oktober 1955 in Warschau, woonachtig in Nederland sinds 1986. Huidige functie: vakreferent Nieuw Grieks en Byzantinologie, Universiteitsbibliotheek van Amsterdam. Graag wil ik me kandidaat stellen als lid van het Sectorbestuur Onderwijs en Onderzoek, waarbinnen ik onder meer bij wil dragen aan het opstellen van het sectorplan voor met name de universiteiten. Mijn hele gevariëerde wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke loopbaan speelt zich af in de universitaire omgeving. Ik ben lid van AbvaKabo FNV sinds 1993 en lid van het bestuur van de Bedrijfsledengroep aan de Universiteit van Amsterdam sinds 2004. Bestuurlijke ervaring heb opgedaan o.m. bij de Vereniging van Vrouwen met Hogere Opleiding (VVAO) waar ik lid ben van het Hoofdbestuur en voorzitter van de Werkgroep Interculturalisatie en bij Business en Professional Women Nederland (BPW) als lid van het Federatiebestuur.

Bij de beide verenigingen zet ik me met name in voor de verbetering van de arbeidsmarktpositie van vrouwen, waaronder ook uitdrukkelijk vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond. De huidige situatie aan de universiteiten kenmerkt zich door een markante tegenstelling: aan de ene kant zie je steeds meer opgeschroefde eisen van de huidige 'kenniseconomie', aan de andere, het objectieve gegeven dat er steeds minder geld komt van de overheid waardoor er steeds meer bezuinigd en gereorganiseerd moet worden. Dit gaat gepaard met grote onzekerheid, spanningen en voortgaande verslechtering van loopbaanvooruitzichten van grote groepen personeel, zowel wetenschappelijk als ondersteunend. In deze situatie is het absoluut essentieel dat de AbvaKabo zich blijft opstellen als een proactieve en krachtige speler voor de belangenbehartiging van de universitaire medewerkers, de dragers bij uitstek van de kenniseconomie. Hieraan wil ik ook mijn steentje bijdragen.

* Maarten Goldberg (WO)
Werkgever: Rijksuniversiteit Groningen
Functie: Informatie-/Collectiespecialist

Ik ben nu voorzitter van de BLG (bedrijfsledengroep) van de universiteit en tevens lid van het Lokaal Overleg. Wat daar besproken wordt, is doorgaans een uitvloeisel van hetgeen in CAO verband in hoofdlijnen is geregeld. Maar bij zaken zoals het vakbondsconsulentenproject of andere decentrale werkgelegenheidsprojecten merk ik dat er ook andere krachten, zoals het bondsbestuur een rol spelen. Daar wil ik wel mijn stem laten horen.

* Babak Mousavi Gourabi (UMC)
Werkgever: Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) Functie: Research Analist

Onderwijs als basis van een progressieve samenleving Ik ben Babak Mousavi Gourabi, 41 jaar oud, geboren in Iran en sinds 1987 woonachtig in Nederland. Ik ben werkzaam als research-analist bij het LUMC. Ik vind dat onderwijs een belangrijke maatstaf van het niveau van een samenleving is. Ik zit al een paar jaar in de lokale politiek. Sinds 2004 als adviseur en sinds 2006 als gemeenteraadslid, o.a. als lid van de commissie Onderwijs. Een van de belangrijkste aspecten van een geslaagde samenleving is het onderwijs.

In mijn functie als research-analist heb ik jaren lang studenten begeleid en daarom weet ik hoe sommige acties in de praktijk georganiseerd moeten worden. Sinds kort ben ik lid van de ondernemingsraad van het LUMC omdat ik ook actief betrokken wil zijn bij wat er op de universiteit gebeurt. Ik wil mijn ervaring en mijn kennis aan de ABVAKABO beschikbaar stellen om problemen die we de komende jaren tegenkomen mede te helpen oplossen.
* Joep Kurstjens (UMC)
Werkgever: Erasmus Medisch Centrum
Functie: Analist

Ik ben thans ook lid van het Sectorbestuur O&O en wil mijn kennis en ervaring graag nogmaals beschikbaar stellen aan het Sectorbestuur. Het is belangrijk dat er voor elke zetel goede kandidaten zijn omdat het Sectorbestuur met name het beleid bepaald voor de Sector O&O. Daarnaast ben ik secretaris van de BLG (bedrijfsledengroep) van het Erasmus MC, voorzitter LAC UMC en lid van de OR en OC 5 namens de vakbond.

* Hans Elvers (UMC)
Werkgever: UMC St Radboud
Functie: Universitair docent medische wetenschappen, methodoloog & statisticus.

De hoofdreden dat ik mij kandidaat stel, komt voort uit een sociale betrokkenheid bij de ontwikkeling van beleidslijnen voor het onderwijs- en onderzoeksveld en de academische ziekenhuizen en ik mij de komende periode opnieuw met volle daadkracht wil inzetten in het belang van onze bond en onze leden. In 2000 was mijn interesse gewekt als lid van de HGV O&O enerzijds en de jarenlange bestuurlijke bijdrage op lokaal, regionaal en landelijk niveau binnen de vakbond en de politiek anderzijds. Deze jarenlange bestuurlijke ervaring en kennis wil ik graag inbrengen om de sector O&O opnieuw te dienen. Ik hoop door mijn van nature optimistische 'realistische' kijk een positieve stimulus te zijn voor de medebestuursleden en een positieve bijdrage te leveren aan de belangen van de werknemers werkzaam in het onderwijs en onderzoeksveld, alsook binnen de academische ziekenhuizen. Mijn visie wordt dagelijks gevoed door de directe praktijkervaring, aangezien ik vanuit mijn functie als Universitair docent medische wetenschappen direct te maken heb met twee werkvelden het onderzoeksveld en het academisch ziekenhuis.

Ik heb nu twee periodes de sector mogen ondersteunen en dienen als bestuurslid. Toen in de laatste bestuursvergadering van de sector O&O voorzichtig werd geïnventariseerd wie er zich mogelijk opnieuw verkiesbaar zou laten stellen, bleek dat er hooguit 3 á 4 bestuursleden herkiesbaar zouden zijn. Ook zal deskundigheid binnenkort vertrekken als gevolg van de pensioengerechtigde leeftijd. Met mijn 53 jaar wil ik onder ander graag zorg blijven dragen voor continuïteit enerzijds en vernieuwing anderzijds, maar op de eerste plaats natuurlijk voor kwaliteit en herkenbaarheid. Op mijn initiatief is de huidige kandidaatstelling voor het sectorbestuur Onderwijs & Onderzoek gedemocratiseerd en open gegooid voor alle leden uit onze sector, zonder tussenkomst van adviesorganen en/of afdelingen. Eveneens is de stemming nu toegankelijk voor alle leden uit de sector. Onze sector O&O heeft het niet makkelijk. Alleen met een daadkrachtig sectorbestuur zijn wij in staat een weerwoord te geven tegen de verdere verslechtering van ons onderwijs-, onderzoek en zorgstelsel en zorg te dragen voor een gedegen sociaal werkklimaat. Historie: Vanuit een wiskundige en natuurkundige achtergrond ben ik gaan werken als statisticus en informaticus. Tijdens mijn werk op de universiteit heb ik vervolgens geneeskunde gestudeerd. Door deze kennis te combineren ben ik momenteel binnen mijn drie huidige werkplekken voornamelijk bezig met de scholing van gezondheidsmedewerkers (studenten geneeskunde en gezondheidswetenschappen, paramedici, medici en bedrijfsartsen) en de begeleiding in het doen van wetenschappelijk onderzoek.

29-08-2008, Hoger beroepsonderwijs, Nederlandse universiteiten,