Openbaar Ministerie


* >OM Den Haag: jeugddetentie, werkstraf en huisarrest voor be...

OM Den Haag: jeugddetentie, werkstraf en huisarrest voor belagen ME

28 augustus 2008 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag 16 dagen onvoorwaardelijke jeugddetentie, 60 uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke jeugddetentie geeïst tegen een 18-jarige jongen uit Leiden. De verdachte (destijds nog 17 jaar) moest voor de kinderrechter verschijnen omdat hij met Oud & Nieuw meerdere vuurpijlen richting de Mobiele Eenheid heeft afgeschoten. Verder heeft de Officier van Justitie als bijzondere voorwaarde ook huisarrest geeïst voor de volgende jaarwisseling.

Met Oud & Nieuw verzamelden veel mensen zich in de buurt van de Sumatrastraat en de Atjehstraat rond een groot vuur op straat. Er werd met stenen gegooid en mensen gooiden vuurwerk in het vuur. De situatie verhardde en burgers raakten in gevecht met de politie waarna de Mobiele Eenheid werd ingezet. De 17-jarige verdachte heeft bekend dat hij met vuurpijlen op de ME heeft geschoten. Ook wordt hij ervan verdacht vernielingen te hebben gepleegd.

Huisarrest
De eis voor huisarrest past in het beleid van het Openbaar Ministerie om jeugdige daders van Oud & Nieuw gerelateerde overtredingen een straf te geven die hen direct raakt. Het huisarrest houdt in dat de minderjarigen de komende jaarwisseling tussen door de rechter vastgestelde uren niet naar buiten mogen. Het OM hoopt dat deze straf andere jongeren zal afschrikken om zich met de jaarwisseling te misdragen.

In de politieregio's Haaglanden en Hollands-Midden werden in met de jaarwisseling nacht talloze vernielingen gepleegd. Ook werden hulpverleners belaagd met vuurwerk. De kinderrechter legde eerder dit jaar al bij andere Oud & Nieuw gerelateerde zaken huisarrest op tijdens de komende jaarwisseling.

De rechtbank doet op 11 september uitspraak.

Even geduld aub.