Stadsdeel Zeeburg

Maaskeien rond kunstwerk voor de bijen

Persbericht

29 augustus 2008

Stadsdeel Zeeburg laat een strook maaskeien aanleggen rondom het kunstwerk Voor de Bijen van gestapelde reuzentafels. De kleurige en deels uitstekende keien werken als waarschuwing voor mensen wanneer ze nietsvermoedend dicht bij het kunstwerk komen en tegen de hangende tafelpoten aanlopen. Het werk start maandag 1 september 2008 en duurt een week.

Kunstenaar Frank Mandersloot heeft de aanpassing rond zijn kunstwerk ontworpen. De maaskeien van grijze en rode kleuren zorgen voor een mooie overgang van de rode klinkers naar de betonnen tegels rondom het kunstwerk. Deze kleurovergang tast het aanzien van het kunstwerk niet aan. De ervaring met dergelijke keien is dat voetgangers niet over deze keien heen, maar om de keien heen lopen. De betrokken instanties, waaronder de stichting gehandicaptenoverleg, kunnen zich vinden in dit ontwerp.

Foto: kunstwerk 'Voor de bijen'

Het kunstwerk Voor de Bijen bestaat uit vier reusachtige gestapelde tafels, samen zestien meter hoog. Onder de derde tafel hangen acht bijenkasten. Frank Mandersloot heeft negen jaar aan het kunstwerk gewerkt. Ruim voor de officiële opening in 2004 is het kunstwerk getest op veiligheid. Een extern veiligheidsbureau en verschillende andere instanties keurden het ontwerp goed. Voor visueel gehandicapten werden waarschuwingstegels geplaatst. Desondanks liepen er wel eens - met name goedziende - voetgangers tegen de tafelpoten aan.