Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 29 augustus 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGMO-2008/102 2070823570 Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Naar aanleiding van vragen van de leden Koopmans, Schinkelshoek en Van Haersma Buma over de invoering van kentekenparkeren in Amsterdam Slotervaart kan ik u mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Minister van Justitie als volgt informeren.


1. Hebt u kennisgenomen van de invoering van kentekenparkeren in Amsterdam Slotervaart?


1. Ja


2. Heeft de deelgemeente Slotervaart of de Gemeente Amsterdam advies gevraagd aan het College bescherming persoonsgegevens over hoe en op welke wijze de privacy aan gebruikers geregeld is?


2. De deelgemeente Slotervaart en de gemeente Amsterdam kunnen deze kentekengegevens verstrekt krijgen op grond van thans geldende regelgeving. Deze regelgeving, waarmee het kentekenregister deel is gaan uitmaken van het stelsel van basisregistraties, is aan het College bescherming persoonsgegevens (CBP) voorgelegd. De deelgemeente Slotervaart en de gemeente Amsterdam hebben daarom geen afzonderlijk advies aan het CBP gevraagd. Het CBP heeft overigens onlangs wel vragen gesteld aan het Stadsdeel Slotervaart over de wijze waarop in de proef kentekenparkeren persoonsgegevens worden verwerkt.

Ministerie van Verkeer en Waterstaat Telefoon 070 - 351 6171 Postbus 20901 2500 EX Den Haag Fax 070 - 351 7895 Bezoekadres : Plesmanweg 1-6, Den Haag Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 of bus 22 vanaf station CS of met tramlijn 9 vanaf station HS

VENW/DGMO-2008/102


3. Op welke wijze kunnen opsporingsorganisaties gebruik maken van de databases, die ontstaan door de kentekenregistratie bij het parkeren?

3. De gemeente Amsterdam kent al ruim twee jaar kentekenregistratie bij parkeren, onder andere bij belparkeren met de mobiele telefoon en bij de parkeervergunningen. Deze kentekenregistratie vindt plaats in een beveiligde database waarbij slechts vier kenmerken worden vastgelegd: kenteken, locatie, begintijd en eindtijd. De controleur bevraagt bij de controle deze database en krijgt alleen het signaal terug of het bevraagde kenteken in de database met een parkeerrecht voorkomt of niet, een eenvoudig ja of nee. Er worden geen andere gegevens verstrekt. De gegevens worden dus uitsluitend voor parkeerbeheer gebruikt. Andere opsporingsambtenaren, zoals de politie, hebben geen toegang tot deze database van Stadstoezicht, maar uitzonderingen in het kader van bij voorbeeld calamiteiten of terrorismebestrijding zouden mogelijk kunnen worden gemaakt.


4. Bent u betrokken bij het opstellen van de richtlijnen kentekenregistratie door het CBP en wat is de visie van de regering in deze?

4. Nee, het is namelijk een misverstand dat het CBP op dit moment werkt aan een richtlijn over kentekenregistratie in het kader van kentekenparkeren. Het CBP is vooralsnog ook niet voornemens om dat in de toekomst te gaan doen, zo berichtte het CBP. Zodra het CBP echter komt met een richtlijn over kentekenregistratie, zal de regering daarvan kennisnemen en, indien noodzakelijk, daarover een strandpunt innemen. Wellicht is de verwarring ontstaan doordat het CBP thans wel werkt aan richtlijnen over kentekenherkenning in het kader van automatische nummerbordherkenning.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---