Hongerwinter ligt op de loer in Afghanistan

29/08/2008 15:15

Oxfam Novib

Miljoenen Afghanen worden met voedseltekorten bedreigd;

de sterfte onder vrouwen en kinderen kan oplopen.

Den Haag, 29 augustus 2008 - Er is dringend noodhulp nodig om een hongerwinter in Afghanistan te voorkomen. Bijna 5 miljoen Afghanen worden met ernstige voedseltekorten bedreigd. Desondanks is er weinig respons op de roep om noodhulp. Slechts een vijfde van de benodigde 404 miljoen dollar is toegezegd.

Grote delen van Afghanistan verkeren in crisis door een opeenstapeling van factoren, waar onder de naderende strenge winter, hoge voedselprijzen, droogte en toenemende onveiligheid. De gezondheid van een miljoen jonge kinderen en een half miljoen vrouwen komt onder zware druk te staan door ondervoeding. De sterfte van jonge kinderen en vrouwen zal verder stijgen, terwijl die al een van de hoogste ter wereld is.

Onderzoek van Oxfam in Daikundi, een van de hardst getroffen regio's, toont aan dat Afghanen de slechtste omstandigheden sinds twintig jaar tegemoet gaan. Ook in andere provincies doen zich dergelijke omstandigheden voor. Tijdens de naderende winter is het vrijwel onmogelijk om hulp te leveren. Daarom moet nu tot actie worden overgegaan.

Het voorkomen van de crisis is een race tegen de klok. Als er geen hulp komt, worden mensen gedwongen hun bezittingen te verkopen en hun huizen en dorpen te verlaten. Dit kan leiden tot nog meer instabiliteit.

Oxfam roept donorlanden op om dringend voor voldoende financiering van noodhulp te zorgen. Vooral de oproep tot noodhulp van de Afghaanse regering, afgelopen juli, moet worden beantwoord. Ook zijn er maatregelen nodig om de noodhulpcapaciteit van de Verenigde Naties in Afghanistan te vergroten. Sommige landen en donoren hebben al fondsen toegezegd, zoals Groot Brittannië, de VS, Canada en de EU, maar de meeste anderen nog niet.

In een brief aan ministers voor Ontwikkelingssamenwerking wereldwijd waarschuwt Oxfam dat het de hoogste tijd is om werk te maken van de structurele ontwikkeling van Afghanistan. De voedselzekerheid moet worden versterkt en de kwetsbaarheid voor rampen moet verminderen. Daarvoor moeten het Afghaanse ministerie van Landbouw en de Nationale Rampenbestrijdingeenheid worden versterkt.

Achtergrondinformatie:

Oxfam voert programma's uit in 11 Afghaanse provincies, via eigen projecten en steun aan plaatselijke organisaties. In vijf provincies, waaronder zeer kwetsbare gebieden zoals Faryab en Daikundi, evalueert Oxfam de effecten van droogte en prijsstijgingen op de beschikbaarheid van voedsel en water. Oxfam heeft in eerste instantie 1,8 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor noodhulp. Onder meer om 17.500 mensen in Badakhshan water en voedsel te bieden en de watertoevoer te herstellen.

Oxfam werkt ook aan verbetering van het duurzame levensonderhoud op het platteland, door distributie van zaden, kunstmest en vee, en ondersteuning van graanbanken. Oxfam verbetert de koopkracht van mensen met geld-voor-werk projecten.

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.





http://www.oxfamnovib.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie -