Gerechtelijke organisatie

Beheerder rechtser.com gestraft voor beledigende uitlatingen

Zutphen, 29 augustus 2008 - De politierechter veroordeelt een 42-jarige Epenaar voor discriminerende en beledigende teksten tegen moslims. De berichten stonden op www.rechtser.com, de website die de man in beheer had.

De man kreeg een geldboete van EUR 750,- opgelegd, waarvan EUR 250,- voorwaardelijk. De politierechter vond bewezen dat de man opzettelijk beledigende berichten openbaar heeft gemaakt, omdat hij als eigenaar en beheerder verantwoordelijk was voor de website waar die berichten op verschenen. De meeste berichten waren niet allemaal door de verdachte zelf geschreven.

Vrijheid van meningsuiting
De raadsman van de verdachte beriep zich in zijn pleidooi op het recht van vrijheid van meningsuiting, zowel van de mensen die de berichten hadden geplaatst, als de beheerder. De politierechter ging hier niet in mee; het recht van vrijheid op meningsuiting is niet onbeperkt. Zeker niet als berichten oproepen tot haat, geweld of als het beledigend is. De berichten waar het in deze zaak om ging waren dat, zo oordeelde de rechter.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 29 augustus 2008 Naar boven