Zonnebloem zet 13 pretparken in het zonnetje

29/08/2008 16:17

Nationale Vereniging de Zonnebloem

Zonnedag Award voor gastvrijheid en toegankelijkheid

Zonnebloem zet 13 pretparken in het zonnetje

Dertien Nederlandse pretparken en andere recreatieve voorzieningen ontvangen rond de Week van de Zonnebloem een Zonnedag Award. Met deze onderscheiding bedankt Nationale Vereniging de Zonnebloem toeristische trekpleisters als Madurodam, Diergaarde Blijdorp en de Orchideeënhoeve voor hun gastvrijheid en toegankelijkheid. Elk jaar genieten er tienduizenden zieken en gehandicapten en hun Zonnebloemvrijwilligers van een dagje uit, oftewel een Zonnedag.

De uitreiking van de Zonnedag Awards is een onderdeel van de campagne 'De Zonnebloem kleurt je wereld', waarmee de Zonnebloem aandacht vraagt voor de betekenis van haar dagjes uit voor zieken en gehandicapten. Jaarlijks biedt de Zonnebloem meer dan 295.000 van deze 'Zonnedagen' aan aan fysiek beperkte mensen voor wie uitstapjes niet vanzelfsprekend zijn. De 13 Awards worden op feestelijke wijze in de parken zelf uitgereikt in het bijzijn van plaatselijke Zonnebloemgasten en -vrijwilligers. Madurodam, Pannekoekenboerderij 'Onder de Platanen' in Velsen-Zuid en Avifauna bijten op 3 september het spits af. Mondo Verde in Landgraaf sluit op 14 september de rij.

200 picknicks

Behalve de officiële overhandiging van de Zonnedag Awards, staan er nog tal van andere campagne-activiteiten op het programma in de Week van de Zonnebloem. Zo spreiden ruim 200 Zonnebloemafdelingen picknick-kleden uit en genieten 6.500 zieken en gehandicapten van een Zonnedag picknick. Ook vieren veel Zonnebloemafdelingen op zondag 14 september Nationale Ziekendag. Andere belangrijke ingrediënten voor de campagne zijn televisie- en radiocommercials met Danny de Munk en de nieuwe website www.zonnedag.nl. Hiermee hoopt de Zonnebloem voldoende geld binnen te krijgen om de uitstapjes voor de deelnemers betaalbaar te houden. Want om zieken en gehandicapten deskundige begeleiding en zorg te bieden, kost een Zonnedag meer dan een gewoon uitje. De Zonnebloem neemt deze extra kosten voor haar rekening. In 2007 ging het in totaal om ruim drie miljoen euro.

Sociaal Netwerk

De Zonnebloem telt bijna 40.000 vrijwilligers die georganiseerd zijn in ongeveer 1.500 afdelingen. Zij bieden een sociaal netwerk aan en geven kleur aan het leven van zieken, gehandicapten en hulpbehoevende ouderen voor wie eenzaamheid dreigt. Buiten het verzorgen van ruim 295.000 Zonnedagen voor 126.5000 mensen, leggen de vrijwilligers 1,2 miljoen huisbezoeken af bij meer dan 64.000 zieken en gehandicapten. Ook gaan elk jaar 7.800 (zwaar) hulpbehoevende mensen met de Zonnebloem op vakantie.