Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa scherpt tariefregulering aan voor regionale energiebedrijven

29-08-2008

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) scherpt de kaders aan waarmee de tarieven voor de regionale elektriciteitsnetten worden vastgesteld. Met het aanscherpen van het reguleringskader wil de NMa de netbeheerders, bedrijven die deze netten beheren, prikkelen om doelmatiger te werken. De consumenten profiteren hiervan omdat de verwachting is dat de transporttarieven elektriciteit zullen gaan dalen.

De aanscherping van het reguleringskader is neergelegd in een vandaag gepubliceerd besluit. Dit besluit beschrijft de methode waarmee de tarieven voor elektriciteitstransportnetten in de periode 1 januari 2008 tot en met 31 december 2010 worden berekend. Onderdeel van deze methode vormt de zogenaamde doelmatigheidskorting (x-factor). Deze korting wordt toegepast op de inkomsten die een netbeheerder mag verdienen en bedraagt voor de genoemde periode gemiddeld 4,8% per jaar.

Met het aanscherpen van het reguleringskader geeft de NMa mede een vervolg aan de uitkomsten van het onderzoek dat de NMa vorig jaar heeft uitgevoerd naar de winsten van de energiebedrijven. Uit dit onderzoek bleek dat de netbeheerders met hun netwerk een winst hebben behaald, die hoger was dan voorzien bij de vorige tariefsregulering. De wet geeft de NMa deze taak omdat de netbeheerders monopolisten zijn en dus geen concurrentiedruk voelen.

Belangrijke onderdelen van het nieuwe reguleringskader zijn bovendien door verschillende onafhankelijke onderzoeksbureaus beoordeeld. Zij ondersteunen de keuzes die de NMa op die onderdelen heeft gemaakt. Daarnaast heeft de NMa een onafhankelijke expert gevraagd een toets uit te voeren naar de financiële haalbaarheid van dit nieuwe reguleringskader voor de netbeheerders. Uit deze toets blijkt dat het reguleringskader in het algemeen leidt tot een situatie waarbij de netbeheerders voldoende financiële middelen hebben om op een normale wijze het net te beheren. In ieder geval hoeft er geen enkel netbeheerder failliet te gaan. De financiële problemen die één netbeheerder voorspelt worden volgens de NMa niet veroorzaakt door de regulering. De oorzaken daarvan behoren tot de risicosfeer van dat bedrijf. De financiële problemen die een andere netbeheerder voorspelt zijn het gevolg van externe ontwikkelingen.

De NMa heeft besloten om voor deze netbeheerder de x-factor tijdelijk te maximeren op hetgeen wel haalbaar is voor deze netbeheerder, om de transportzekerheid en aansluitplicht niet in gevaar te brengen. Het nieuwe reguleringkader doet dus geen afbreuk aan de kwaliteit van de netwerken. Wel is het zo dat de aandeelhouders van deze bedrijven zich met minder winst dan in het verleden tevreden moeten stellen.

Het besluit is genomen naar aanleiding van een inspraakprocedure over een ontwerpbesluit dat in de tweede helft van 2007 is gepubliceerd. De NMa heeft hierop diverse reacties ontvangen van netbeheerders en belangenorganisaties voor afnemers. Dit heeft geleid tot enkele wijzigingen in het definitieve besluit.

Op uiterlijk 31 december 2008 zullen de transporttarieven elektriciteit voor de consument worden vastgesteld.