European Union



Brussel, 28 augustus 2008

Roaming-prijzen: naar huis bellen wordt opnieuw goedkoper - maar internationaal sms'en (nog) niet

Op 30 augustus wordt bellen op reis in de EU goedkoper. Het prijsplafond voor internationale mobiele gesprekken ("roaming") - het Eurotarief - dat door de EU in 2007 is ingevoerd, daalt dan van 0,49 tot 0,46 euro per minuut (exclusief BTW) voor uitgaande gesprekken en van 0,24 tot 0,22 euro per minuut (exclusief BTW) voor inkomende gesprekken in een ander land van de EU. Deze prijsdalingen zijn het resultaat van de EU-Roamingverordening, voorgesteld door de Europese Commissie in 2006 om de buitensporige kosten voor internationale mobiele gesprekken (toen gemiddeld 1,15 euro per minuut) onder controle te houden (IP/06/978). De EU-Roamingverordening, die in 2010 afloopt, wordt momenteel herzien. Op uitdrukkelijk verzoek van het Europees Parlement moet de Commissie tegen eind 2008 een voorstel doen om de verordening hetzij in de tijd hetzij qua werkingssfeer uit te breiden. Uit cijfers die deze zomer door nationale regelgevende instanties voor telecommunicatie zijn gepubliceerd, blijkt dat de prijzen voor internationaal sms'en en datadiensten onbillijk hoog blijven (IP/08/1144).

"De EU-Roamingverordening is ingevoerd opdat Europeanen op reis in de interne markt vrij gebruik kunnen maken van hun mobiele telefoons, zonder vrees voor buitensporige rekeningen. Daardoor hebben meer dan 400 miljoen consumenten in heel Europa aanzienlijke besparingen van rond 60% kunnen realiseren bij het bellen op reis, op vakantie of voor zaken," verklaarde Viviane Reding, EU-commissaris voor telecommunicatie. "De verdere daling van het Eurotarief op 30 augustus zal de tendens naar lagere roaming-prijzen verder bevestigen. De volgende uitdaging is nu te komen tot een interne markt voor internationaal sms'en en grensoverschrijdende datadiensten. Ik reken op het Franse Voorzitterschap en het Europees Parlement om de Commissie te helpen dit probleem zeer spoedig oplossen."

De prijsdalingen van 30 augustus voor roaming-gesprekken zijn in alle 27 lidstaten van toepassing. De herziene tarieven voor lidstaten buiten de Eurozone (Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije, Zweden en het UK) zullen worden berekend aan de hand van de eurowisselkoers van 30 juli 2008. In Slowakije, dat zich volgend jaar bij de Eurozone zal aansluiten (zie IP/08/1183), geldt deze wisselkoers tijdens een overgangsperiode tot 31 december 2008. Vanaf 1 januari 2009 zal het Eurotarief in Slowakije worden toegepast met de dan geldende eurowisselkoers.

In het kader van de huidige EU-Roamingverordening zullen de prijzen voor roaming-gesprekken voor het laatst op 30 augustus 2009 dalen tot 0,43 euro per minuut voor uitgaande gesprekken en tot 0,19 euro per minuut voor inkomende gesprekken in een ander land van de EU.

Zoals door het Europees Parlement en de Raad is gevraagd, herziet de Europese Commissie momenteel de Roaming-verordening. Uit recente cijfers van nationale regelgevende instanties voor telecommunicatie blijkt dat de concurrentie onder de prijsplafonds te beperkt blijft. Op basis van een onafhankelijke kostenanalyse en gelet op de dalende tarieven voor gespreksafgifte hebben de nationale regelgevende instanties ook geschat dat de door het Europees Parlement en de Raad in de huidige EU-Roamingverordening overeengekomen prijsplafonds ongeveer 0,08 euro per minuut te hoog zijn, op zowel groot- als kleinhandelsniveau. De cijfers tonen ook aan dat de consumenten momenteel 24% meer betalen dan de minuten die zij werkelijk hebben gebruikt om te bellen, en 19% meer voor ontvangen gesprekken. De nationale regelgevende instanties bevelen ook aan om groot- en kleinhandelsregelgeving over internationaal sms'en op te nemen in een herziene Roamingverordening, hetgeen zou leiden tot een maximumprijs voor de consument tussen 0,11 en 0,15 euro per grensoverschrijdend sms-bericht (exclusief BTW).

Tot slot bleek op 12 augustus uit een nieuw rapport van de Europese groep van regelgevende instanties (ERG), de groepering van de 27 nationale regelgevende instanties van de EU, dat de kosten van gegevensroaming voor vele consumenten nog zeer hoog zijn. In het eerste kwartaal van 2008 betaalde een klant die datadiensten gebruikte gemiddeld 2,05 euro per megabyte bij roamen met maatschappijen van de groep van hun eigen operator en 5,40 euro per megabyte voor roamen met andere maatschappijen. Italiaanse en Slowaakse consumenten die met een maatschappij van buiten de eigen groep roamen, betalen soms zelfs 12 euro per megabyte.

De Commissie zal naar verwacht in de komende weken een besluit over al deze kwesties nemen.

Achtergrond

De huidige EU-Roamingverordening (IP/07/870) legt een beperking op aan het bedrag dat operatoren aan hun klanten kunnen vragen voor gesprekken uit andere landen van de EU (Eurotarief). Zij is van kracht sinds 30 juni 2007. Het plafond werd vastgelegd op 0,49 euro per minuut voor uitgaande gesprekken en 0,24 euro per minuut voor inkomende gesprekken in het buitenland.

De Roamingverordening is beperkt tot mobiele spraaktelefonie en loopt af op 30 juni 2010 tenzij het Europees Parlement en de Raad, na een voorstel van de Commissie, besluiten de verordening te verlengen. De Commissie moet eerst een evaluatie maken en in 2008 verslag uitbrengen aan het Europees Parlement en de Raad.

Nadere informatie:

http://ec.europa.eu/roaming

Zie IP/07/1445

Roaming-benchmarkverslagen van de ERG:

januari 2008: IP/08/58

http://www.erg.eu.int/doc/publications/erg_07_85_intl_roaming_rep.pdf

augustus 2008:

http://erg.ec.europa.eu/doc/publications/erg_08_36_intern_roam_rep_080 812.pdf

Openbare raadpleging over de herziening van de EU-Roamingverordening:

IP/08/718

http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.ht m

Annex

ERG benchmark data report for roaming voice calls (August 2008)