European Parliament


Nieuwsitem
PDF

De Europese Parlementsleden over de Olympische Spelen

Sport - 28-08-2008 - 11:56
Een serie van de honderd meter voor mannen tijdens Olympische Spelen in Peking ©BELGA_AFP PHOTO_NICOLAS ASFOURI

Klaar voor de start...?

De Olympische Spelen zijn afgelopen; u zult nog vier jaar moeten wachten voor het volgen van tientallen zomersporten die overwinningen, nederlagen, geluk en verdriet met zich meebrachten. In de aanloop naar de Spelen schonk het Parlement uitgebreide aandacht aan de mensenrechten in China, zoals het dit ook in de toekomst zal doen. Maar de wereld is ook in de greep geweest van de sportieve prestaties. We vroegen enkele EP-leden naar het sportieve aspect van de Spelen in Peking.
Hoewel het felle kritiek te verwerken kreeg van de internationale gemeenschap, bleek China een succesvol gastland van de Spelen. China won bovendien de medaillespiegel met maar liefst 51 gouden medailles, terwijl ook de EU-landen succesvol bleken. Als de EU-landen als een team aan de Spelen zouden meedoen, zouden zij zelfs de medaillespiegel winnen met 280 medailles - waarvan 87 goud. Is dit een idee voor de toekomst? Hebben onze Parlementsleden sowieso de Spelen gevolgd?

We benaderden de leden van het Europees Parlement met een grote interesse of belang in sport en/of China. Allemaal bevestigden ze de Spelen met grote belangstelling te hebben gevolgd.

De favoriete sporten van de EP-leden

Manolis Mavrommatis (GR, Europese Volkspartij) is lid van de EP-delegatie voor China. Hij gaf ons aan dat hij "het grootste deel van de tv-uitzendingen heeft gevolgd. Ik heb met name genoten van de atletiek, de gymnastiekonderdelen, het basketbal en het vrouwenvoetbal. Het vormde een goede voortzetting van de eerdere Olympische Spelen die ik volgde voor de televisie en de pers", aldus de voormalige Griekse sportjournalist.

Een ander Grieks EP-lid, Katerina Batzeli (sociaaldemocratische fractie PES) is voorzitter van de cultuurcommissie van het EP en tevens lid van de EP-delegatie voor China. Batzeli: "Ik heb in het bijzonder genoten van de openingsceremonie, waarin alle culturele en historische dimensies van China maar ook van de wereld samenkwamen in een indrukwekkend en origineel geheel, met behulp van moderne audiovisuele technologie en cinematografie."

Batzeli liet ons weten met name onder de indruk te zijn van de sporten atletiek, zwemmen en roeien: "Ik keek met grote belangstelling naar de 100 meter bij de mannen, als voormalig atleet van deze bijzondere sport. Helaas waren er ook dopinggevallen op de Spelen, een probleem waar de EU en alle lidstaten onmiddellijk actie tegen moeten ondernemen."

Het Belgische Europees Parlementslid Dirk Sterckx (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa fractie - ALDE) is de voorzitter van de China-delegatie in het EP. In zijn reactie liet Sterckx ons weten dat hij vooral de sporten turnen en basketbal volgde tijdens de Olympische Spelen.

De Roemeense Ramona Nicole Manescu (ALDE) volgde vooral atletiek en turnen: "Dit komt omdat ik al jaren atletiek beoefen en de inspanningen en de prestaties van de sporters op een andere manier kan bekijken."

Het Hongaarse Parlementslid Pál Schmitt (Europese Volkspartij) is onlangs teruggekeerd uit Peking, waar hij de Spelen volgde als voorzitter van het Hongaars Olympisch Comité: "Ik heb vooral de sporten gevolgd waarin Hongaren excelleren: kajakken, kanoën en waterpolo. Maar als voormalig Olympisch kampioen schermen heb ik natuurlijk ook veel schermwedstrijden bijgewoond."

Voormalig ijshockeyspeler Peter Stastný (SK, Europese Volkspartij) liet ons weten dat hij vooral de atletiekonderdelen, het zwemmen, turnen en tennis heeft gevolgd.

De EU als deelnemer?

Op de Olympische Spelen neemt elk land afzonderlijk deel. Volgens Mavrommatis zou de deelname van de EU-landen verenigd onder de EU-vlag "de eenheid van onze Unie vergroten. Het zou prachtig zijn als het aantal medailles alleen door de Europese Unie zou worden behaald. Stel je voor dat de Olympische Spelen bestaan uit een competitie tussen de vijf continenten..."

Batzeli: "De belangrijkste waarde van de Olympische Spelen moet eerlijke deelname zijn, los van de vraag of Europese atleten moeten concurreren via de nationale teams of onder de EU-vlag."

Manescu: "De deelnemers aan de Olympische Spelen moeten als afzonderlijke naties deelnemen. Als de EU een team zou hebben, zouden veel lidstaten op een aantal onderdelen geen afgevaardigden kunnen sturen. Ik geloof in een Europa van diversiteit en concurrentie en ik denk dat elke lidstaat zijn bijdrage aan het Europese project kan leveren, ook in de sport."

Schmitt: "We mogen trots zijn op de prestaties van de grotere Europese landen. Ik denk echter niet dat een team bestaande uit EU-landen in de nabije toekomst zal deelnemen aan de Spelen, daar ieder land trots is op zijn identiteit en zijn eigen sportieve tradities kent."

Stastný: "Ik denk niet dat dit in de nabije toekomst moet worden klaargespeeld. De Olympische Spelen gaan over competitie, emoties en trots onder verschillende landen. Maar de resultaten van de EU-landen maken me erg trots."

REF.: 20080825STO35400

Nadere informatie :
Dossier: China en de EUWitboek over Sport: naar een Europees sportbeleid