Rode Kruis Belgie


15 miljoenste gift van bloed-plasma-bloedplaatjes

Bloedtransfusiecentrum Leuven heeft vandaag de 15 miljoenste gift afgenomen

Rode Kruis-Vlaanderen heeft een nieuwe mijlpaal bereikt : op 29 augustus werd in het bloedtransfusiecentrum te Leuven immers de 15.000.000ste gift van bloed, plasma en bloedplaatjes afgenomen.

De telling is begonnen op 25 november 1972, de dag waarop de Vlaamse vleugel van het Rode Kruis operationeel aan de slag ging. Vandaag heeft het gezamenlijke aantal donaties van bloed, plasma en bloedplaatjes de magische grens van 15 miljoen eenheden bereikt.

De donor van deze 15 miljoenste gift is Ingrid Putseys uit Bertem. Zij is erg vertrouwd met bloed geven want ze geeft al vele jaren lang bloed en plasma in het Leuvense bloedtransfusiecentrum. En ze is niet alleen in haar gezin : "Mijn man geeft bloedplaatjes," zegt Ingrid. "En hij heeft het meegekregen van zijn tante. Vroeger gaf ik enkel bloed, maar nu ook plasma. In totaal een twaalftal keer per jaar. We zijn er in ons gezin echt van bewust dat bloed geven mensenlevens kan redden : onze dochter had een tiental jaar geleden een ernstig ongeval en moest verschillende keren bloed toegediend krijgen⦠Ons hoef je dus niet te overtuigen van het nut van bloed geven en ik ben blij dat ik anderen op deze manier kan helpen!"

Bloed Feest !

Om al haar donoren op een persoonlijke, actieve en leuke wijze te kunnen bedanken, organiseert Rode Kruis-Vlaanderen op zondag 7 september een groots âBloed Feest!â te Oostende. Die dag zal Oostende figuurlijk ROOD kleuren!

Informatie over het evenement en inschrijvingsformulier vind je op : www.bloedgevendoetleven.be

De afnamen

Rode Kruis-Vlaanderen verricht 98% van de bloedafnamen in Vlaanderen en 50% van de bloedafnamen in Brussel. Daarvan gebeuren er 85% op mobiele collectes en 15% in bloedtransfusiecentra.

Gemiddeld zijn er 16 mobiele collectes per dag (âs avonds). Tijdens deze collectes wordt er enkel volbloed afgenomen, dat in het labo wordt verwerkt tot rode bloedcellen, plasma en/of bloedplaatjes.

In de bloedtransfusiecentra worden er ook afzonderlijk plasma en bloedplaatjes afgenomen.

Detailcijfers voor 2007

Totaal aantal gelukte afnamen :


- bloed: 337.246


- plasma: 60.962


- bloedplaatjes: 13.107

Totaal aantal donoren :

â bloed: 164.062

â plasma: 11.876

Toepassingen van bloed â plasma - bloedplaatjes

Er bestaan 3 types van afnamen : bloed (82% van alle afnamen), plasma (15%) en bloedplaatjes (3%). De verschillende bestanddelen van het bloed hebben hun specifieke toepassingsgebied :

Rode bloedcellen
worden toegediend aan patiënten die aan bloedarmoede lijden of die ernstige bloedingen hebben, bijvoorbeeld bij ongevallen of operaties.

Plasma
geeft tal van patiënten de kans om weer op de been te geraken: mensen met brandwonden, mensen met een verzwakt afweermechanisme en mensen met stollingsstoornissen bijvoorbeeld.

Bloedplaatjes
zijn vooral nodig voor leukemiepatiënten en patiënten met ernstig bloedverlies. Ook patiënten die met chemotherapie behandeld worden, hebben bloedplaatjestransfusies nodig om bloedingen te voorkomen. Chemotherapie vernietigt immers niet alleen de kankercellen,maar ook een aantal gezonde cellen, waaronder de cellen in het beenmerg die bloedplaatjes aanmaken.

Mechelen, 29 augustus 2008