Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Verslag open dag Schooltuinen

28 augustus 2008

Woensdag 20 augustus was er een open dag op de schoolwerktuinen. Op de Bijlmerweide en in Gaasperdam kon iedereen een kijkje komen nemen en was er van alles te doen. Op de schooltuinen verzorgen kinderen van alle basisscholen in Zuidoost een tijdje een eigen tuintje en krijgen les in van alles wat met de natuur te maken heeft. Ouders en broertjes en zusjes kwamen nu langs om eens te zien wat er allemaal gebeurt.

Weergoden
Viel de regen 's ochtends nog met bakken uit de lucht, 's middags en 's avonds waren de weergoden de open dag goed gezind. Het was droog!

Op beide schooltuinen, de A. Wagnertuin en de Gaasperdamtuin, kwamen heel veel belangstellenden een kijkje nemen. Trots leidden de kinderen iedereen rond en lieten hun tuintje zien. Ook de Portefeuillehouder Jeugd, Welzijn en Onderwijs Harry Verzijl kwam even langs.

Honing en courgettekoekjes
Naast de tuintjes was er nog veel meer te zien en te doen. Een speurtocht over de tuin, waterbeestjes vangen bij de sloot en er was een imker die van alles vertelde over bijen en die potjes honing verkocht.
Ook aan de inwendige mens was gedacht. Er kon geproefd worden van pompoen- en courgettesoep, courgettekoekjes, spaghetti met pesto van de tuin of kruidenthee.
Op de Gaasperdamtuin stond een echte Mongoolse tent (yurt) waar kooklesjes werden gegeven.

Il Monstro
Portefeuillehouder Harry Verzijl op de schooltuinen En dan was er nog de pompoenwedstrijd. Op de Wagnertuin mocht je raden naar het gewicht van Il Monstro, een reusachtige pompoen. Zijn iets kleinere broertje was te zien op de Gaasperdamtuin. Wat wogen ze? Il Monstro woog maar liefst 71,3 kilo en z'n broertje 51,7.
Ook Portefeuillehouder Harry Verzijl was onder de indruk: "De schoolwerktuinen zijn heel belangrijk om kinderen meer te leren over de natuur. Het is natuurlijk geweldig om te zien hoe er uit een zaadje een complete pompoen groeit. Al heb ik nog nooit zo'n grote pompoen gezien!"

Schooltuinen
Op de schooltuinen vindt een belangrijk deel van de natuur- en milieu-educatie van basisschoolleerlingen plaats. Op hun tuintje leren ze spelenderwijs over de natuur, groenten, bloemen, kruiden, duurzame voeding enzovoort.

Prijswinnaars van de pompoenwedstrijd
Wie zijn er in de prijzen gevallen?
Op de Wagnertuin:

1. Daniël (Bijlmermontessori)

2. Zainab (As-Soeffah)

3. Hanan (As-Soeffah)

Op de Gaasperdamtuin waren er maar liefst 5 winnaars. Aiseh (Tamboerijn) en Febe (Onze Wereld) zaten er het dichtste bij. Martin (Het Gein), Nicky (Regenboog) en Saffana (De Brink) werden gedeeld tweede.
Alle prijswinnaars hebben een pompoen mogen ophalen. Gefeliciteerd!