Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Uitstel koppeling inburgering en verblijf

29-08-2008

De koppeling tussen het behalen van het inburgeringsexamen en het verlenen van een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. De in de wet voorziene invoeringsdatum van 21 september 2008 verschuift naar 1 januari 2010. Uitstel is nodig omdat in 2007 vertraging is ontstaan bij de invoering van de Wet inburgering. Dat schrijft minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie mede namens staatssecretaris Albayrak van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

De invoering van de Wet inburgering is vorig jaar vertraagd op gang gekomen. Hierdoor bestaat de kans dat inburgeringsplichtigen niet voor 21 september 2008 het inburgeringsexamen kunnen halen. En dat zij er - zonder daar zelf iets aan te kunnen doen - pas later in aanmerking kunnen komen voor een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd.

Het vorige kabinet ging er vanuit dat vreemdelingen sinds 21 september 2005 (indiening van het wetsvoorstel van de Wet inburgering bij de Tweede Kamer) van de verplichting om het inburgeringsexamen te halen op de hoogte kunnen zijn en zich dus al daarop zouden kunnen voorbereiden. Volgens de bewindslieden ligt het echter meer voor de hand om uit te gaan van het moment dat de wet écht in werking is getreden (1 januari 2007). Met het oog op het advies van de Commissie Franssen dat het voor inburgeringsplichtigen haalbaar is om binnen drie jaar te slagen voor het examen, kan de koppeling in werking treden op 1 januari 2010.

Voldoende kennis van de Nederlandse samenleving en de Nederlandse taal is van groot belang om mee te kunnen doen. De koppeling in de Wet inburgering tussen inburgering en verblijf voorziet daarin. De regeling verlangt van vreemdelingen - die permanent in Nederland willen verblijven - dat zij die kennis hebben om daadwerkelijk te kunnen deelnemen aan de samenleving.

Download


Zie het origineel


* Kamerbrief (Word)