Nieuw-Vlaamse Alliantie


Deel van stage lerarenopleiding in grootstedelijke context (29/08/08)

Ook in het onderwijs is de multiculturele samenleving een feit. Dit brengt een aantal specifieke uitdagingen met zich mee. Daarom vraagt het nieuwe decreet op de lerarenopleiding terecht voldoende aandacht voor de grootstedelijke context in de lerarenopleiding. Toch blijft voor veel studenten de grootstad allesbehalve een aantrekkelijke stagebiotoop. Onbekend maakt immers onbemind. Om deze cirkel te doorbreken, lanceert Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn vandaag het voorstel om studenten aan de lerarenopleiding verplicht een deel van hun stage te laten volbrengen in het grootstedelijk onderwijs.

Concreet zouden bijvoorbeeld de studenten aan de lerarenopleidingen van Mechelen, Aalst en Leuven verplicht een deel van hun stage in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel moeten lopen. Dit zou het aandachtspunt van de grootstedelijke context meteen een stuk concreter maken. Bovendien zou het een aanzienlijke versterking betekenen voor het Nederlandstalig onderwijs in onze hoofdstad. Maar niet alleen voor de betrokken scholen zou dit een goede zaak zijn. Ook voor de studenten betekent een dergelijke stage een pluspunt. Het confronteert hen immers met een aantal uitdagingen die specifiek zijn aan een grootstedelijke context, verruimt hun blik op de samenleving en draagt bij tot een beter inzicht in de grote diversiteit die schuilgaat achter het beroep van leraar.

Daarnaast vraagt De Bruyn dringend meer aandacht voor de Nederlandse taalvaardigheid. Zowel het gesproken als geschreven Nederlands in het onderwijs gaat er zienderogen op achteruit. Het instellen van een ingangsexamen voor studenten aan de lerarenopleiding kan een middel zijn om het taalniveau bij de instroom te verhogen.

Overtuigd van de meerwaarde van deze voorstellen zal Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn de nodige initiatieven nemen om deze voorstellen met onderwijsminister Vandenbroucke te bespreken.

Auteur:
Piet De Bruyn
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be