Time : 20:00:29
Date : 28 August 2008
Sender Name: crisiscentrum

IRE: bijkomende staalnames wijzen op verhoogde meetwaarden

Afgelopen weekend werd een verhoogde lozing van radio-actief jodium vastgesteld. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) beoordeelde het incident als ernstig en deelde het in op schaal 3 van 7 van de International Nucleair Incident Scale (INES).

In eerste fase werd geen risico naar de omgeving gemeten. Het FANC is verder metingen blijven uitvoeren, waarbij er ook grasstalen werden genomen.

Uit een eerste exploitatie van de bijkomende grasstalen die in de directe omgeving van de site werden genomen, blijkt dat er verhoogde meetwaarden merkbaar zijn. Er worden nog extra staalnames georganiseerd. De verwerking daarvan neemt echter enige tijd. Zodra de resultaten ervan bekend zijn, zal beoordeeld worden of maatregelen zich alsnog opdringen.

Naar aanleiding van de resultaten van de bijkomende metingen door het FANC is er een bijeenkomst op het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken. Daar wordt beoordeeld welke maatregelen zich desgevallend opdringen. Op dit moment dringt de inname van jodiumtabletten zich niet op.

De situatie wordt op de voet gevolgd. De bevolking zal via de media verder worden geïnformeerd zodra nieuwe informatie beschikbaar is.