NEN


Asbestregels moeten beter toegepast

donderdag 28 augustus 2008, 12:05

Op het gebied van de asbestsanering is meer samenhang en samenwerking nodig, bestaande regels moeten in de praktijk beter worden toegepast. Dit heeft minister Cramer van VROM in een brief aan de Tweede Kamer meegedeeld.

De toepassing van asbest is sinds de jaren '70 wettelijk verboden. De schadelijke stof komt echter nog steeds op grote schaal in het milieu voor, vooral in de landbouwsector. Blootstelling aan asbest kan na een groot aantal jaren leiden tot een ernstige vorm van longkanker, mesothelioom. Op dit moment overlijden jaarlijks circa 400 mensen aan de gevolgen van blootstelling aan asbest in het verleden. Om risico's die bij onzorgvuldig handelen ontstaan te voorkomen, is nauwe samenwerking tussen overheden en particuliere partijen nodig, aldus de minister. ",Het uitgangspunt van het beleid is dan ook om in de gehele asbestketen te voorkomen dat grote risico's ontstaan. Daar waar wel onaanvaardbare risico's - dreigen te - ontstaan, is regelgeving en toezicht op de goede uitvoering van de regelgeving van belang", aldus minister Cramer.

Aanbevelingen
In een rapport van de Algemene Rekenkamer over de problematiek rond asbest is een aantal aanbevelingen opgenomen om de effectiviteit van de handhaving in de asbestketen te verbeteren. De minister neemt die aanbevelingen over. Tussen betrokken departementen wordt hierover momenteel overleg gevoerd. Daarbij wordt ook gekeken naar de knelpunten in de praktijk. Voor de bestaande bronnen van asbest die op dit moment een groot risico vormen, zoals de grote aantallen wegen en paden in de regio's Hof van Twente en Harderwijk, is een actieve sanering de meest verantwoorde aanpak, aldus de minister. Op basis van schattingen van het projectbureau dat met de uitvoering van de sanering belast is, zijn er nog maximaal enkele honderden locaties die niet door de eigenaren gemeld zijn voor een van de saneringsregelingen. De VROM-inspectie is gestart met een onderzoek om die locaties alsnog te achterhalen.

Vergoeding
Asbestslachtoffers die indertijd niet in loondienst waren, kunnen sinds 1 december 2007 van het Rijk een schadevergoeding krijgen (de TNS-regeling). Volgens de minister loopt deze regeling goed. Wanneer een aansprakelijke partij kan worden opgespoord, zal de Sociale Verzekeringsbank de kosten van de regeling op die partij proberen te verhalen. (Bron: Staatscourant)

Normen
Er zijn normen die een methode beschrijven voor de bepaling van het gehalte aan asbest in waterbodem en baggerspecie. Deze beschrijven een werkwijze die geschikt is voor het uitvoeren van asbestonderzoek. U vindt ze onder dit artikel. Ook is er een leeswijzer ontwikkeld in samenwerking met TNO-MEP in opdracht van het ministerie. In deze leeswijzer worden de meest voorkomende vragen op het gebied van asbest en bodem beantwoord. Ook worden in de leeswijzer de belangrijkste knelpunten opgesomd en worden oplossingen aangereikt. U kunt de leeswijzer hier gratis downloaden.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Leeswijzer voor het gebruik van asbest-bodemnormen (gratis) (Publicatie) NTA 5727:2004 nl (Norm) NEN 2991:2005 nl (Norm)