Zij-instromers zijn blijvers in het leraarsvak

29/08/2008 07:00

CAOP

Zij-instromers zijn een aanwinst voor het onderwijs en blijven doorgaans als leraar werken. Degenen die stoppen, doen dat in het begin van hun onderwijsloopbaan. Zij vinden de combinatie van werk en opleiding te zwaar. Scholen vinden de opleiding en begeleiding teveel geld en tijd kosten en stellen beperkt zij-instromers aan.

Deze conclusies staan in 'Het managen van verwachtingen', een onderzoek over de ervaringen van en met zij-instromers. Het is uitgevoerd door het Bureau AStri in opdracht van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO). Het SBO wilde weten of het fenomeen zij-instroom bevalt en aan belang kan winnen.

SBO-directeur Freddy Weima: 'Scholen waarderen vooral de levenservaring en de gedrevenheid van de zij-instromer. Maar ze vinden wel dat de zij-instromer om een forse investering vraagt. Ze krijgen op zich een vergoeding maar die lijkt ontoereikend te zijn. Om een sterkere impuls te geven aan zij-instroom, zou je dat extra kunnen financieren. Bijvoorbeeld door een lerarenbeurs te introduceren die geënt is op zij-instromers.'

Aantallen

In het primair en voortgezet onderwijs werken tussen de 4000 en 5000 zij-instromers. In het mbo komt dertig procent van de leraren uit het bedrijfsleven.

Aanbevelingen

Voor het onderzoek zijn interviews met (voormalige) zij-instromers en scholen met zij-instromers gehouden. Erin verwerkt zijn ook aanbevelingen om de verwachtingen en beelden over zij-instroom te managen zodat deze over en weer met elkaar kloppen. Bijvoorbeeld over een inwerkperiode, studieverlof en beeldvorming van het werk.

Crisismaatregel

In het 'Advies LeerKracht! van de voormalige Commissie Leraren is het aantrekken van zij-instromers een crisismaatregel voor het oplossen van lerarentekorten. In reactie daarop kondigde het kabinet in het Actieplan LeerKracht van Nederland aan extra aandacht aan de zij-instroom te zullen besteden.





http://www.onderwijsarbeidsmarkt.nl