NEN


EU-campagne Een gezonde werkplek

donderdag 28 augustus 2008, 11:53

De nieuwe tweejarige Europese campagne 'Een gezonde werkplek' (voorheen Europese Week) vraagt algemeen aandacht voor veilig en gezond werken. In 2008 en 2009 gaat het specifiek over het bevorderen van een geïntegreerde aanpak van risicobeoordeling.

Risicobeoordeling is de hoeksteen van de EU-aanpak van veiligheid en gezondheid op het werk. Hier zijn goede redenen voor. Als het risicobeoordelingsproces niet of niet juist wordt uitgevoerd, is de kans groot dat er geen passende preventieve maatregelen worden getroffen. Er is nu behoefte aan een geïntegreerde aanpak bij risicobeoordelingen, die rekening houdt met de verschillende stappen van risicobeoordelingen, de verschillende behoeften van individuele werkgevers en wijzigingen op de werkplek, en die alle werknemers bij het proces betrekt.

Bewustzijn
Het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk richt zich op de verspreiding van de algemene principes van een geïntegreerde risicobeoordeling en het belang van een dergelijke beoordeling voor effectieve preventie. Het benadrukt dat risicobeoordelingen verplicht, noodzakelijk en haalbaar zijn. In een EU-evaluatie van Kaderrichtlijn 89/391/EEG (betreffende de tenuitvoerlegging van maatregelen ter bevordering van de verbetering van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers op het werk) en zijn vijf 'dochterrichtlijnen' wordt de noodzaak van verbetering van de risicobeoordeling en de praktische uitvoering daarvan onderkend. In de herziening werd vooral bij het MKB een algemeen gebrek aan bewustzijn geconstateerd van de vereisten en van de wijze van uitvoering van een risicobeoordeling.

De campagne 'Een gezonde werkplek' van het Europees Agentschap wil werkgevers, werknemers, vertegenwoordigers voor de veiligheid van werknemers, vakmensen, arbo- en preventiediensten, beleidsmakers en andere partijen die belang hebben bij een betere risicobeoordeling op de werkvloer mobiliseren. Deze campagne loopt gedurende 2008 en 2009, omvat twee Europese Weken voor veiligheid en gezondheid in oktober 2008 (20 t/m 24 oktober 2008) en in oktober 2009, en bereikt zijn hoogtepunt tijdens een grote top over risicobeoordeling in november 2009.
De Europese Week is geïnitieerd door het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk en vindt gelijktijdig plaats in alle lidstaten.

Klik hier voor meer informatie over de Europese Week in de andere lidstaten.

Normen en uw arbodienst
Bedrijven en organisaties zijn verplicht om de risico's in hun bedrijf op het gebied van veiligheid, gezondheid en wijzijn te inventariseren en te evalueren. Daartoe heeft NEN de Nederlandse praktijkrichtlijn NPR 5001 Model voor een arbomanagementsysteem ontwikkeld. Veel bedrijven moeten voor o.a. de goedkeuring van de risico-inventarisatie en -evaluatie bij een arbodienst zijn aangesloten. Deze diensten gebruiken voor de uitvoering van hun werkzaamheden normen op zeer uiteenlopend gebied, variërend van bureaustoelen tot veiligheidshelmen en van stress tot veiligheidssymbolen. Alleen door normen te hanteren zijn de resultaten betrouwbaar en onderling vergelijkbaar.

zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 5001:1997 en (Norm) ADV 17:2005 nl (Norm) NVN 2940:1989 nl (Norm) NEN-EN 482:2006 en (Norm)