Ingezonden persbericht


WIC Nieuwsbriefvoor wijnprofessionals

Verdere internationale ontwikkeling Frank Smulders Wijneducatie

Persbericht
Het afgelopen half jaar is er op het gebied van internationale samenwerking veel gebeurd bij Frank Smulders Wijneducatie. Zo is er niet alleen een nieuw samenwerkingsverband gecreëerd met de beroemde Duitse wijnuniversiteit van Geisenheim, ook is er een nieuw top niveau aan het cursus aanbod toegevoegd en is Frank Smulders Wijneducatie mede oprichter van de onlangs opgerichte European Academy for Wine Education. Hiermee bevestigt Frank Smulders Wijneducatie zijn vernieuwende en leidende rol op het gebied van wijneducatie in Nederland.

Frank Smulders Wijneducatie

Frank Smulders Wijneducatie is de enige wijnopleider in Nederland, met een aaneensluitend pakket van wijncursussen, dat internationaal erkend is. Deze cursussen vallen onder de Britse Wine & Spirit Education Trust (WSET), de grootste wijnopleider ter wereld. Jaarlijks volgen meer dan 20.000 cursisten in 35 landen een cursus bij dit instituut. Frank Smulders Wijneducatie biedt drie cursussen aan: de basiscursus Intermediate Certificate en de Advanced Certificate cursus voor gevorderden. Als laatste de Diploma Course: de hoogste en zwaarste opleiding op wijngebied in Nederland, die bovendien als toelatingseis geldt voor de Master of Wine opleiding.

Samenwerking Universiteit Geisenheim

Vanaf het cursus jaar 2009 zullen de lessen van de Diploma Course over wijnbouw en vinificatie voor het eerst aan de Universiteit van Geisenheim worden onderwezen, i.p.v. op de gebruikelijke cursuslocatie in Meerle. Prof. Dr. Monika Christmann, die deze lessen doceert, is professor aan deze universiteit en een internationale autoriteit op deze gebieden. Naast de gebruikelijke colleges die 2 dagen in beslag nemen, zal ook een uitgebreid bezoek aan de universiteitskelders en de proefwijngaarden op het programma staan. In een vervolg hierop zullen er ook een of meerdere wijnproducenten in de Rheingau, in de directe omgeving van de universiteit, worden bezocht. Door de technische lessen op locatie te doen, kunnen de studenten de gedoceerde theorie direct in de praktijk bekijken.

Aanvullend top niveau: Weinakademiker

Sinds maart 2008 is er een nieuw topniveau aan de Diploma Course toegevoegd, dat open staat voor studenten die de gehele Diploma Course positief hebben afgesloten. Dit programma is ontwikkeld door Pepi Schuller MW en houdt in dat de kandidaat een dissertatie schrijft (in het Duits of in het Engels) en deze mondeling verdedigt. Het diploma voor Weinakademiker staat internationaal gezien in zeer hoog aanzien en wordt jaarlijks uitgereikt in Geisenheim met een feestelijke bijeenkomst.

Sinds begin dit jaar is Nederland een Weinakademiker rijk: Mario Tertschnig, Oostenrijker maar wonend en werkend in Nederland en een van de vaste docenten van Frank Smulders Wijneducatie.

European Academy for Wine Educators

Op 29 mei j.l. is in Rust (Oostenrijk), de European Academy for Wine Educators (EAWE) opgericht. Doel van deze academie is om wijnopleiders uit heel Europa bij elkaar te brengen en initiatieven te ontwikkelen op het gebied van accreditatie van wijnopleiders (scholen en docenten). Verder zal ook worden gewerkt aan de afstemming van examen- en lesniveau's en de organisatie van symposia, dit alles met als einddoel de kwaliteitsverbetering in het internationale wijnonderwijs. Frank Smulders zal, als mede-oprichter en initiatiefnemer van dit instituut, zitting nemen in het bestuur. De EAWE zal kantoor gaan voeren op de Universiteit van Geisenheim, dat mede daarmee haar krachtige ondersteuning van de EAWE uitspreekt.

Meer informatie

Voor inschrijving en meer informatie over het cursusaanbod van Frank Smulders Wijneducatie is de website: www.wijneducatie.nl beschikbaar.



Ingezonden persbericht