Ingezonden persbericht


http://www.aegon.com/base/Templates/Standard.aspx?id=207&epslanguage=en&npid=8240&srcid=182&newslang=nl

August 29, 2008, Den Haag

AEGON neemt belang van 50% in levensverzekerings- en pensioenbedrijf van Caixa Terrassa

"We zijn zeer verheugd over deze samenwerkingsovereenkomst, die essentieel is voor onze toegang tot Catalonië, een van de meest welvarende regio's van Spanje", zei Alex Wynaendts, voorzitter van de Raad van Bestuur.


* Bedrijven sluiten exclusieve distributie-overeenkomst voor levensverzekeringen, pensioenen en ziektekosten
* Positie AEGON op Spaanse markt verder versterkt

AEGON en de Spaanse spaarbank Caixa Terrassa hebben een overeenkomst gesloten om een joint venture voor levensverzekeringen, pensioenen en ziektekosten op te zetten. Daarmee versterkt de Groep zijn positie op de Spaanse markt nog verder. Door deze overeenkomst krijgt AEGON toegang tot de noordoostelijke regio Catalonië, een van de meest welvarende en dynamische streken van Spanje met een bevolking van meer dan zeven miljoen mensen. Caixa Terrassa heeft ongeveer 500.000 klanten en is een van de grootste spaarbanken van Catalonië. Afgelopen jaar bedroeg de nieuwe premieproductie van Caixa Terrassa Vida, het levensverzekerings-, pensioen- en ziektekostenbedrijf van Caixa Terrassa, bijna EUR 215 miljoen. Door deze nieuwe samenwerkingsovereenkomst zal AEGON de op vijf na grootste1) levensverzekeraar in Spanje worden.

Als onderdeel van de overeenkomst zal AEGON EUR 190 miljoen betalen voor een belang van 50% in Caixa Terrassa Vida. Afhankelijk van de resultaten van de joint venture, zal AEGON mogelijk nog een aanvullende betaling doen aan Caixa Terrassa. In het kader van deze overeenkomst zal Caixa Terrassa de levensverzekeringen, pensioen- en ziektekostenproducten van de joint venture exclusief gaan verkopen via zijn netwerk van ongeveer 300 vestigingen. AEGON zal de administratie van Caixa Terrassa Vida volledig integreren in zijn eigen bedrijf.

De samenwerkingsovereenkomst met Caixa Terrassa sluit aan bij de strategie van AEGON om zijn activiteiten internationaal verder uit te breiden en zijn kapitaal aan te wenden voor activiteiten die aantrekkelijke groeimogelijkheden en een hoger rendement bieden. AEGON zal deze acquisitie financieren uit zijn kapitaaloverschot en verwacht dat de transactie een klein positief effect zal hebben op zijn resultaat.

"We zijn zeer verheugd over deze samenwerkingsovereenkomst, die essentieel is voor onze toegang tot Catalonië, een van de meest welvarende regio's van Spanje", zei Alex Wynaendts, voorzitter van de Raad van Bestuur. "Deze joint venture met Caixa Terrassa past heel goed bij onze strategie om onze positie op de Spaanse markt voor levensverzekeringen verder te versterken. We kijken uit naar een lange en succesvolle samenwerking met Caixa Terrassa."

AEGON heeft al distributie-overeenkomsten gesloten met vier andere regionale spaarbanken in Spanje. Deze laatste samenwerking meegerekend, worden producten van AEGON aangeboden via in totaal 2.200 bankkantoren verspreid over vrijwel het gehele land.

Naar verwachting zal de overeenkomst met Caixa Terrassa worden afgerond in het vierde kwartaal van 2008, afhankelijk van de goedkeuring door de Spaanse en Europese toezichthouders.


1) Bron: ICEA, gebaseerd op geconsolideerde cijfers (op basis van 100%)

AEGON Spanje
AEGON heeft de Spaanse markt voor het eerst betreden in1980 met de overname van Seguros Galicia. Sindsdien zijn de activiteiten van de Groep in Spanje aanzienlijk uitgebreid. In Spanje wordt ongeveer zeventig procent van alle levensverzekeringen verkocht via banken. Daarom heeft AEGON zich de afgelopen jaren bij het uitbreiden van zijn wereldwijde netwerk van distributie-overeenkomsten met banken sterk gericht op Spanje. Op dit moment heeft AEGON samenwerkingsovereenkomsten gesloten met vijf van de grootste spaarbanken van Spanje: Caja de Ahorros del Mediterráneo, Caja Navarra, Caja de Badajoz, Caja Cantabria en Caixa Terrassa. Door sterke economische groei, wijzigingen in de demografische ontwikkeling en de nadruk die recent is gelegd op bancassurance is Spanje uitgegroeid tot een van de snelst groeiende activiteiten binnen AEGON.

Caixa Terrassa
Caixa Terrassa werd in 1877 opgericht en is daarmee de op zeven na oudste spaarbank van Spanje. Het beheerd vermogen bedraagt ongeveer EUR 20 miljard, terwijl de kredietportefeuille ongeveer EUR 9 miljard bedraagt. Het verzekeringsbedrijf van Caixa Terrassa werd in 1998 opgericht en beheert 220.000 polissen. Caixa Terrassa heeft ongeveer 300 vestigingen, voornamelijk in Catalonië. Er werken 1.600 mensen.

Dit persbericht is een vertaling van het officiële Engelstalige persbericht.