Media alert

IT-managers lijden onder starre ERP tijdens recessie

~ Budgetten krimpen, veranderen moet, maar het systeem aanpassen is te duur ~

Sliedrecht, 29 augustus 2008 De hypotheekcrisis in de VS, stijgende olie- en voedselprijzen, de Nederlandse consument die de hand op de knip houdt en verliezen op de financiële markten vergroten de angst voor een op handen zijnde wereldwijde recessie. Aandelenkoersen kelderen al en analysten blijven waarschuwingen afgeven voor mogelijke rampen.

Traditioneel gezien, reageert het management op een dalende economie door investeringen te vertragen of uitgaven zelfs tegen te houden. Bedrijven proberen te besparen op externe kosten in een poging gedwongen ontslagen te voorkomen.

IT-budgetten vormen geen uitzondering op deze regel. IT-managers lopen tegen krimpende budgetten aan terwijl hun bedrijf onder druk staat. Tegelijkertijd dwingt de economische neergang de bedrijfsvoering te veranderen bijvoorbeeld door het samenvoegen van bedrijven, overnames, reorganisaties, outsourcing of andere middelen. Al deze veranderingen vereisen een adequaat antwoord van hun business software. Door het verlagen van de uitgaven, hebben IT-managers echter vaak niet de benodigde resources om deze veranderingen te doen. Starheid van zakelijke systemen zorgt ervoor dat veranderingen niet doorgevoerd kunnen worden in een tijd dat het net zo noodzakelijk is.

De huidige economische situatie vergroot de frustratie van IT-managers over hun starre zakelijke applicaties , zegt Ton Dobbe, VP Product Marketing bij Unit 4 Agresso. In goede tijden zijn de budgetten hoog genoeg om IT-managers continu geld te laten besteden aan hun ERP-oplossingen. In mindere tijden is de vraag naar systeemaanpassingen veel groter. Hierdoor groeit het probleem exponentieel.

Recent onafhankelijk onderzoek door Technology Evaluation Centers (TEC) onder toonaangevende ERP-aanbieders in de dienstensector laat zien dat er een uitweg is uit het keurslijf van starre zakelijke systemen van de traditionele ERP-aanbieders. TEC concludeert dat gebruikers van Agresso Business World sneller en kosteneffectiever hun systeem aan kunnen passen dan de systemen van concurrerende ERP-aanbieders SAP en Oracle. Agresso Business World gebruikers kunnen zelfs meer dan 95 procent van de benodigde aanpassingen in de ERP-oplossing zelf doen met de standaard grafische gebruikers interface-functionaliteit. Zowel SAP als Oracle hebben ondersteuning nodig op applicatieniveau voor vrijwel alle (respectievelijk 100 en 93 procent) van de onderzochte veranderingen in het onderzoek.

Dobbe vervolgt: Weinig organisaties hebben ondersteuning op applicatieniveau in huis waardoor ze externe consultants in moeten huren om veranderingen door te voeren. Zeker nu bedrijven gedwongen worden te veranderen, brengt dit IT-managers in een erg lastige positie. De budgetten zijn laag, terwijl de uitgaven exponentieel stijgen. Dit resulteert in een vicieuze behoefte- kosten cirkel. Ze hebben een oplossing aangeschaft die gisteren perfect paste, maar na implementatie blijkt zij erg kostbaar en frustreert het onvermogen te kunnen veranderen. Als je toch geld uit moet trekken om de zakelijke applicatie aan te laten passen, dan is het wellicht het overwegen waard een hele nieuwe applicatie aan te schaffen. Zo hoef je geen dure consultants in te huren om bestaande applicaties te veranderen. Overschakelen blijkt minder kostbaar dan het bijhouden van bestaande technologie.

(487 woorden)