Provincie Antwerpen


29 augustus 2008

Vlaanderen en Nederland akkoord over grenswaterplan

Afspraken over onderhoud grenswaterlopen


----------
Vandaag, vrijdag 29 augustus 2008, ondertekenen de provincie Antwerpen en een aantal andere Vlaamse waterbeheerders, een samenwerkingsovereenkomst met het Waterschap Brabantse Delta en Waterschap De Dommel rond het beheer van grenswaterlopen. Doel van die overeenkomst is om afspraken vast te leggen voor het onderhoud van sloten, beken en andere waterlopen die de grens vormen tussen Vlaanderen en Nederland of over de grens heen stromen.

Waterlopen stoppen niet aan de grens
In de grensregio Vlaanderen - Nederland komen verschillende grensoverschrijdende wateren voor. In veel gevallen wordt de grens zelfs gevormd door een waterloop. Voor een efficiënt onderhoud van deze wateren bestaan er reeds jaren werkafspraken tussen de Vlaamse en Nederlandse beheerders.

Daarom ondertekenen Waterschap Brabantse Delta, Waterschap De Dommel, Provincie Antwerpen, Vlaamse Milieumaatschappij, watering de Beneden Mark, watering de Oostelijke Mark en watering van Wuustwezel nu een samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst bevestigt de goede samenwerking tussen de beheerders over de grenzen heen.

De samenwerking is in een hogere versnelling gekomen na de oprichting van het Waterschap Mark & Weerijs door de provincie Antwerpen in 2006, waarvan alle bij dit akkoord betrokken partijen deel uitmaken.

Jos Geuens, gedeputeerde bevoegd voor waterbeleid: "Ik vind de samenwerking met de Nederlandse collega waterbeheerders heel belangrijk en zal als voorzitter van het Waterschap Mark & Weerijs blijven streven naar een open en constructieve samenwerking." Afspraken voor goed beheer
Met de overeenkomst leggen bovengenoemde organisaties afspraken vast voor het onderhoud van sloten, beken en andere waterlopen die de grens vormen tussen Vlaanderen en Nederland. De Nederlandse en Vlaamse waterpartners bespreken jaarlijks hoe het onderhoud uitgevoerd wordt zowel naar frequentie, als de manier waarop dit gebeurt. Zo houden omwonenden droge voeten en wordt er geen dubbel werk verricht.

Onderhoud van waterlopen is belangrijk om na regenval het teveel aan water af te voeren en bij droogte juist water vast te houden. Hiertoe moeten bijvoorbeeld de bermen van beken of grachten tijdig gemaaid worden en begroeiing uit waterlopen verwijderd worden. Ook het weghalen van voorwerpen die de doorstroming van het water verhinderen hoort bij dat onderhoud. Verantwoordelijke gedeputeerde:
Jos Geuens, gedeputeerde voor Waterbeleid, sp.a
tel. 03 240 52 55

Perscontact:
Didier Soens
Dienst Waterbeleid
didier.soens@admin.provant.be tel. 03 240 64 13