Socialistische Partij

Daken haltes Zuidtangent gebed zonder end

29-08-2008 * Het schiet maar niet op met de nieuwe daken voor de haltes van de Zuidtangent. De oude (en zeer dure) daken zijn sinds januari 2007 verwijderd en sindsdien moeten busreizigers zich behelpen met een klein aantal krappe abri's. De SP heeft gedeputeerde Mooij (VVD) vandaag een brief geschreven over de kwestie en wil op 1 september nadere uitleg van de gedeputeerde.

De SP is altijd zeer kritisch geweest over het 'bijzondere' ontwerp en de hoge kosten van de Zuidtangenthaltes. Dat onze twijfels op dit punt terecht waren en (nog steeds) zijn, is gebleken uit de vele problemen die zich reeds voorgedaan hebben met de perrons en de daken van de haltes. Sinds januari 2007 zijn alle daken van de haltes verwijderd. Deze situatie duurt nu al meer dan anderhalf jaar.

De SP is niet de enige partij die problemen heeft met de door het college gevolgde aanpak. D66 stelde in december 2007 schriftelijke vragen over de halteproblematiek. In zijn beantwoording van die vragen op 15 januari 2008 gaf het college onder meer aan dat "de eerste vier maanden van 2008 worden gebruikt om te komen tot een definitief ontwerp. Na (Europese) aanbesteding is het streven om in de tweede helft van 2008 te starten met de uitvoering van de aanpassingen".

Niet alleen de SP en D66 maken zich zorgen, ook de Reizigersadviesraad (RAR) is bijzonder ontevreden over de werkwijze van het college. De RAR is van mening dat het college door de gang van zaken onvoldoende aandacht besteedt aan het belang van het openbaar vervoer en de reiziger. De RAR is eveneens ontevreden over de manier waarop het college in dit kader omgaat met de consumentenorganisaties.

De SP heeft een kopie van de brief van de RAR in handen gekregen waarin bovengenoemde zorgen zijn verwoord. De brief is op of omstreeks 5 juli 2008 gezonden aan het college van Gedeputeerde Staten. Gelet op de inhoud van de brief en de actieve informatieplicht die voor het college geldt, is de SP verbaasd over het feit dat wij 'via via' van het bestaan van deze brief op de hoogte worden gesteld en dat het college en/of de gedeputeerde de Staten en/of de commissie hierover niet actief informeert.

De SP verzoekt gedeputeerde Mooij op 1 september a.s. uitgebreid in te gaan op de stand van zaken, de voortgang en de kosten van een en ander. Wij bevinden ons inmiddels in de tweede helft van 2008 en van enige uitvoering van aanpassingen (of informatievoorziening hierover) is naar onze waarneming nog geen sprake. Wanneer wordt gestart met het uitvoeren van de aanpassingen van de haltes en wanneer is dit gereed? Ook wil de SP op 1 september graag van gedeputeerde Mooij vernemen wat zijn reactie is op de brief van de RAR. De SP wil graag een kopie ontvangen van de reactie van het college op de brief van de RAR.