Time : 11:26:24
Date : 29 August 2008
Sender Name: Triodos Bank

Halfjaarcijfers 2008 Triodos Bank


· Kredietcrisis gaat aan Triodos Bank voorbij

· 8% groei in eerste halfjaar 2008

· Triodos Bank neemt belang in Deense duurzame bank

De eerste zes maanden van 2008 is het balanstotaal van Triodos Bank met 8% gegroeid tot EUR 2,0 miljard per 30 juni 2008, tegenover EUR
1,9 miljard op 31 december 2007.

Het totaalbedrag toevertrouwd vermogen aan Triodos Groep, bestaande uit Triodos Bank en Triodos beleggingsfondsen, groeide in de eerste helft van 2008 met 4% tot EUR 3,4 miljard.

De kredietportefeuille is in de eerste zes maanden van 2008 met 12% gestegen. Alle vestigingen van Triodos Bank hebben aan deze groei bijgedragen.
De nettowinst van Triodos Bank over het eerste halfjaar 2008 kwam uit op EUR 3,7 miljoen tegenover EUR 3,6 miljoen in de eerste zes maanden van 2007. De nettowinst van de Belgische vestiging bedraagt EUR 759.000.

De bank heeft een belang genomen in de Deense duurzame bank Merkur Andelkasse en haar belang in de Amerikaanse duurzame New Resource Bank uitgebreid.

Triodos Bank België
Op 30 juni 2008 beschikte de Belgische Triodos Bank-vestiging over EUR 454,5 miljoen aan toevertrouwde middelen of een stijging van 10% tijdens het eerste halfjaar. De mooie groei van haar toevertrouwde middelen in een fel bevochten spaarmarkt wijst op een toenemend vertrouwen van spaarders in Triodos Bank en haar doelstellingen. Bewust omgaan met je eigen geld en daarbij de bank kiezen die uitsluitend duurzame ontwikkeling financiert, ligt in het huidige financiële klimaat voor steeds meer mensen voor de hand.

De Belgische kredietportefeuille groeide met 14% en bedroeg EUR 211,3 miljoen. In de sector hernieuwbare energie was de groei opnieuw groot. Langs kmo-zijde werd de groei in kredietverlening vooral gerealiseerd in de sectoren cultuur en sociale economie.

Enkele voorbeelden van recente duurzame financieringen:
· een nieuw biomassaproject van Thenergo in Westvleteren dat 1.500 huishoudens van groene stroom zal voorzien;

· het Brussels Sustainable House, een duurzaam kantoorgebouw in hartje Brussel,

· een krediet op maat voor het bruisende cultuurcentrum Théâtre de Namur.

Ook de kredietactiviteit in Frankrijk groeide en bedraagt ruim 10% van de kredietportefeuille van Triodos Bank België. Het betreft de financiering van duurzame energieprojecten, vaak gerealiseerd in syndicatie met Franse banken. Triodos Bank ervaart hier een grote interesse en potentieel.

Triodos Bank werd de afgelopen maanden ook meermaals gelauwerd. Consumentenorganisatie Test-Aankoop riep de bank uit tot "toonbeeld van duurzaam bankieren"; Netwerk Vlaanderen loofde Triodos Bank als "meest ethische bank" op de Belgische markt en het Triodos Values Pioneer Fund werd als beste duurzame groene fonds gewaardeerd in het rapport "Beleggers op hete kolen" van Bond Beter Leefmilieu, Friends of the Earth, Greenpeace en WWF.

Kredietcrisis gaat aan Triodos Bank voorbij
De internationale kredietcrisis maakt opnieuw duidelijk welke belangrijke rol het bankwezen speelt in onze economie. Triodos Bank wil de brug zijn tussen spaarders en beleggers enerzijds en duurzame ondernemingen en projecten die financiering nodig hebben anderzijds. Op dat punt is het bankwezen de afgelopen jaren tekortgeschoten.

Olivier Marquet, directeur Triodos Bank België: "Triodos Bank financiert uitsluitend de reële economie en garandeert absolute transparantie. Het beleggen in tot beleggingsproducten 'verpakte' hypotheekportefeuilles heeft de bank nooit overwogen. Afboekingen op dit soort portefeuilles zijn dan ook niet aan de orde. Triodos Bank kiest bewust voor een persoonlijke relatie en vermijdt zuiver abstracte en virtuele financiële transacties."

Olivier Marquet gaat verder: "In tegenstelling tot de aandelen van vele andere banken is het waardeverloop van certificaten van aandelen Triodos Bank heel stabiel. Het gebruik van certificaten van aandelen bevestigt haar bestaansreden. Enerzijds is het certificaat niet het voorwerp van opportunistische beleggers met enkel
kortetermijnobjectieven, wat ons ruimte geeft om ons te focussen op de realisatie van onze doelstellingen. Anderszijds worden onze certificaten op hun intrinsieke waarde bepaald, waardoor ze niet onderhevig zijn aan speculatieve over- of onderwaardering."

Transparantie en open dialoog
Triodos Bank is de enige bank die in detail rapporteert in welke projecten ze het geld van haar klanten investeert: spaarders en beleggers willen weten wat er met hun geld gebeurt. De dialoog met de certificaathouders van de bank is reëel: Triodos
Bank trad in dialoog met haar stakeholders tijdens de officiële Algemene Vergadering van Certificaathouders en organiseerde ook een lokale bijeenkomst met haar Belgische certificaathouders. Triodosklanten werden verwelkomd op de klantendag.

Transparant zijn over wat er met je geld gebeurt en de mensen de mogelijkheid bieden bewust met geld om te gaan en daarmee duurzame ontwikkeling te bevorderen, lagen in 1980 aan de basis van de oprichting van Triodos Bank. Deze uitgangspunten blijken tot op de dag van vandaag hoogst actueel zo geven de recente ontwikkelingen aan.

Internationalisering Triodos Bank
In het kader van de verdere internationalisering van haar activiteiten heeft Triodos Bank een 5% belang genomen in de duurzame en snelgroeiende Deense duurzame bank Merkur Andelskasse. Triodos Bank werkt al meer dan 10 jaar samen met Merkur bij financieringen en sinds kort ook in de distributie van Triodos beleggingsfondsen op de Deense markt. Het belang in Merkur past in het beleid van Triodos Bank om strategische allianties met verwante buitenlandse banken aan te gaan. Het belang in de Amerikaanse New Resource Bank wordt uitgebreid van 5% tot bijna 10%.
Triodos Bank heeft naast de vestiging in Nederland, kantoren in België, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en een agentschap in Duitsland.


________________
Over Triodos Bank
Triodos Bank is dé duurzame bank in België die als enige het geld van haar spaarders en beleggers altijd in bedrijven en projecten investeert op basis van financiële en duurzame kwaliteiten. De bank financiert bedrijven, instellingen en projecten met een meerwaarde op sociaal, ecologisch en cultureel gebied en doet dit met bewezen expertise en specifieke sectorervaring. De bank is transparant.

Triodos Bank wil bijdragen aan een samenleving die levenskwaliteit bevordert en menselijke waardigheid centraal plaatst. Tegelijk wil de bank het mensen mogelijk maken om bewust met geld om te gaan. Hiervoor biedt Triodos Bank duurzame, rendabele financiële producten: spaar-, beleggings- en kredietproducten en richt zich zowel tot particulieren, organisaties, bedrijven en publieke overheden.

Brussel, 29 augustus 2008

---

---
Voor meer informatie of een interview met Olivier Marquet, directeur Triodos Bank België,
kunt u terecht bij:

Lieve Schreurs
Head of Marketing & Communication
Triodos Bank nv
Hoogstraat 139/3 - 1000 Brussel
Tel. 02 548 28 35
gsm: 0472 92 00 50
lieve.schreurs@triodos.be
www.triodos.be

URL: http://www.triodos.be

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR