Time : 11:46:39
Date : 29 August 2008
Sender Name: crisiscentrum

Incident IRE: update van de situatie

Vrijdag 29/08/2008 - 11u00


*Deze ochtend zijn de experts en betrokken overheden opnieuw samen bij het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken om de situatie op te volgen. (nl. Binnenlandse Zaken, Volksgezondheid FANC, FAVV, KMI, IRE)

*De verwerking van een aantal staalnames is lopende. Daarna moeten deze geanalyseerd worden om verdere beleidsaanbevelingen te kunnen formuleren. Zodra die informatie beschikbaar is, kan besproken worden of een aanpassing van de maatregelen mogelijk is.

*De aanbevelingen die gisteren werden meegedeeld blijven uit voorzorg van kracht:
oHet gebruik van bladgroenten en fruit uit de tuin en van regenwater wordt afgeraden in de deelgemeenten Fleurus (centrum) / Lambusart / Wanfercée-Baulet en Keumiée / Tamines / Velaine (= zone 5km ten noord-oosten van het IRE)
oJodiumtabletten moeten niet ingenomen worden.

*Deze voormiddag waren er ook contacten met de gouverneur en met de burgemeester omtrent de maatregelen en de informatie aan de betrokken bevolking.
oDe gemeente Fleurus opende een informatienummer voor de lokale bevolking: tel. 071/820 201
oInfo is ook beschikbaar via www.crisiscentrum.be en www.fanc.fgov.be

*In de komende dagen zullen indien nodig nog staalnames georganiseerd worden om de situatie van nabij op te volgen.
*Er wordt berekend wat het gemiddelde effect is op het individu indien groenten en fruit uit de toen werden ingenomen zodat de inwoners van de betrokken zone daarvan correct kunnen worden ingelicht.