Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 augustus 2008

Vragen van het lid Bouwmeester (PvdA) aan de staatssecretaries van Justitie

met betrekking tot het omzetten van een PIJ-maatregel in TBS


1. Heeft u kennisgenomen van het vonnis van de rechtbank Amsterdam d.d. 31 maart 2008 (Nieuwsbrief Strafrecht 2008, nr. 196) waarin de eerder aan een minderjarige veroordeelde opgelegde PIJ-maatregel met een jaar is verlengd onder de voorwaarde dat de veroordeelde uiterlijk 1 juli 2008 zou worden doorgeplaatst naar een tbs-kliniek?


2. Bent u bekend met de overwegingen in die uitspraak, die er (onder meer) op neer komen dat de overplaatsing van de veroordeelde - in afwijking van het door de rechtbank aanvankelijk gegeven advies tot plaatsing in één inrichting - tot zevenmaal toe binnen een periode van 2 jaar betekenen dat de betrokkene feitelijk niet is behandeld hetgeen duidt op "behandelonmacht en het verleggen van het probleem naar een andere instelling"?


3. Kunt u aangeven waarom de betrokkene binnen een periode van 2 jaar, tegen het advies van de veroordelende instantie in, zevenmaal is overgeplaatst?


4. Herinnert u zich de vragen gesteld door de leden Kalsbeek en Wolfsen (beide PvdA) over de verlenging van een PIJ-maatregel of omzetting daarvan in een TBS-maatregel (ingezonden 14-2-2005, nr. 1066)? Zo ja, hoe oordeelt u nu, in het licht van het vonnis van 31-3 jl., over de signalen uit de rechtspraktijk met betrekking tot de wenselijkheid van het omzetten van de PIJ- in een TBS-maatregel?


5. Deelt u het door de rechtbank gestelde dat een "combinatie van beperkte behandelmogelijkheden in de jeugdinrichtingen en het wettelijk systeem van de PIJ maatregel ertoe {leidt} dat ernstig gedragsgestoorde jeugdigen die feitelijk niet of in onvoldoende mate zijn behandeld en waarbij sprake is van een hoog recidiverisico zonder enige vorm van begeleiding en beveiliging op straat komen te staan, waarbij het wachten is op een TBS waardig strafbaar feit"? Zo ja, wat gaat u doen om dit voortaan te voorkomen? Zo nee, waarom niet?


6. Wat is uw reactie op het beroep van de rechtbank aan de wetgever om voor de categorie "zeer lastig te behandelen jeugdigen zijn verantwoordelijkheid te nemen en binnen een redelijke termijn te zorgen voor daadwerkelijke behandelmogelijkheden al of niet binnen een wettelijk systeem waarbij nog niet uitbehandelde jeugdigen die nog een ernstig gevaar vormen voor de samenleving na toetsing door de rechter kunnen worden doorgeplaatst in een TBS inrichting"?


7. Is de betrokkene inmiddels - zoals in het vonnis is gelast - doorgeplaatst naar een tbs-kliniek?