Gemeente Heerlen

Realisatie Maankwartier dichtbij

Gemeente Heerlen, NS Poort en Weller Vastgoedontwikkeling BV / Bouwontwikkeling Jongen BV (Consortium Nieuwe Maan) zijn het eens over een overeenkomst die aan respectievelijk de gemeenteraad en de directies en raden van Commissarissen van de marktpartijen wordt voorgelegd. De overeenkomst is gebaseerd op het Masterplan Maankwartier en voldoet aan de door de gemeente gestelde randvoorwaarden en de bijbehorende projectbegroting. Dat betekent dat de voorbereiding voor de realisatie van het Maankwartier nu snel kan starten.

Partijen hebben de laatste maanden vooral gekeken naar de verdere uitwerking van het plan. Bij dit proces zijn Michel Huisman en leden van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit betrokken geweest. De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van het eerste concept zijn een lagere bebouwingshoogte op het plein boven het spoor en het aanpassen van de bebouwing aan de zuidzijde zodat er een stationsplein wordt gevormd in plaats van een door de bebouwing gesplitst plein. Het is een ambitieus en complex plan omdat alles letterlijk aan elkaar vastzit en daarom in beginsel in één bouwstroom gerealiseerd moet worden. Dat heeft als voordeel dat de bouwtijd relatief kort is, waardoor de overlast voor de omgeving en reizigers zo klein mogelijk is.

Investeringsverdeling

De gemeente Heerlen investeert onder meer in de infrastructuur en de 'plaat' over het spoor waarop een deel van de bebouwing komt. Weller Vastgoedontwikkeling BV / Bouwontwikkeling Jongen BV (Nieuwe Maan) neemt de bebouwing aan de noord- en zuidzijde van het spoor voor haar rekening en NS Poort de bebouwing op de plaat. Daar komt dan ook het nieuwe station.

Masterplan

Het Maankwartier omvat een nieuw station met bijbehorende voorzieningen, kantoren (16.000 m2 BVO), grootschalige detailhandel (afgerond 10.000 m2 BVO), circa 110 woningen, kleinschalige detailhandel (2000 m2 BVO), een hotel (4000 m2 BVO) en een horeca/congresvoorziening. Daarnaast komen er ondergrondse parkeervoorzieningen, waarmee ruimschoots wordt voldaan aan de parkeernorm. Om de kwaliteit van de bebouwing te garanderen komt er een beeldkwaliteitplan dat deel gaat uitmaken van het bestemmingsplan.

Planning

Vanaf heden starten de formele goedkeuringstrajecten. Gelijktijdig worden de nog benodigde subsidies aangevraagd en start het opstellen van een bestemmingsplan. Naar verwachting zijn de bestemmingsplan- en bouwvergunningprocedures halverwege 2010 doorlopen en dan begint de bouw die waarschijnlijk zo'n vijf jaar duurt.

Heerlen, 29 augustus 2008

Gemeente Heerlen
Afdeling Communicatie
Francine Pelzers, 045-5604365
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl

NS Poort
Public Relations
Marlies van Daalen
06 - 55 74 39 10
Marlies.vanDaalen@NS.nl

Weller Vastgoedontwikkeling BV
Jack Gorgels
Directeur
Tel. 06-51368031
jackgorgels@wellernet.nl


---- --