Amsterdamse Uitmarkt 2008 pakt Uit


AMSTERDAM, 20080818 -- Van vrijdag 29 tot en met zondag 31 augustus zullen op 34 podia in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied meer dan 2000 artiesten het nieuwe culturele seizoen uitbundig openen. Met de meest uitgebreide programmering zowel op als rond de podia ooit, pakt deze 31e editie van de Uitmarkt extra feestelijk uit.

Programma
De kop van het Java-eiland fungeert als het hart van het festival. Hier presenteert Dolf Jansen vrijdagavond het openingsprogramma waar ondermeer jazz-zanger Wouter Hamel, Introdans en de Ashton Brothers de aftrap geven voor een veelzijdig cultureel seizoen. Voor het volledige programma en speciale activiteiten zie de bijlage in de persmap of www.uitmarkt.nl

Beeldende kunst voor het voetlicht
Met vier opmerkelijk initiatieven is er volop aandacht voor beeldende kunst op deze Uitmarkt:
- Zo gaat een lang gekoesterde droom van de musea in vervulling: een eigen unieke presentatie op de Uitmarkt. Alle musea krijgen in het BankGiro Loterij Museumkwartier een container waarin zij de plannen voor komend seizoen kunnen tonen. Gezamenlijk vormen de meer dan zestig containers een enorm kasteel dat te bezichtigen is op de kop van Java-eiland.
- Daarnaast is er onder de noemer KunstXpo een grote kunsttentoonstelling georganiseerd. Kunstwerken van kunstenaars uit de Amsterdamse broedplaatsen zullen in en rondom speciaal geselecteerde Uitmarktlocaties te zien zijn. Deze tentoonstelling wordt op zaterdag 29 augustus om 12.00 uur in de OBA geopend door de wethouder van cultuur, Carolien Gehrels.
- In de PTA is er een architectuurprogramma waar bekende architecten vertellen over de totstandkoming van hun werk.

Cultuurboulevard
De Piet Heinkade wordt opnieuw omgetoverd tot cultuurboulevard waar alle informatie van verschillende culturele organisaties te vinden is. Tussen de vertrouwde informatiestands zijn een theater- en een muziekcafé gerealiseerd waar korte voorstellingen en presentaties plaatsvinden. Natuurlijk is er ook weer onder de noemer Uitmarkt Boeken, een Boekenmarkt. Behalve de stands van de Nederlandse uitgeverijtop is er bij de Boekenmarkt een literair café met optredende auteurs en een boekenveiling. Bovendien is er in de bibliotheek (OBA) een uitgebreid literair programma waar schrijvers voordragen of geïnterviewd worden.

Nieuw festival met nieuwste muziek: Toonzetters
Tijdens de Uitmarkt gaat een nieuw festival van start: Toonzetters. Op het programma staan de beste tien gecomponeerde muziekstukken uit 2007, geselecteerd door een deskundige jury. Overdag worden alle muziekstukken uitgevoerd in het Muziekgebouw aan 't IJ. Toonzetters is een initiatief van Buma Cultuur, Muziekgebouw aan 't IJ en Muziekcentrum Nederland

Uitmarktprogramma voor jongeren: The Remix
De eigen hot spot en hangplek voor jongeren op de Uitmart is The Remix. Er is muziek, theater, dans en spoken word. Een eigenzinnige jongerenredactie gevormd door vijf jongeren heeft uit het Uitmarktprogramma een keuze gemaakt voor een artiest. De door hen gekozen groep/artiest is uitgenodigd om samen met de jongeren een speciaal optreden te verzorgen. Op de theremix.hyves.nl kunnen jongeren alles lezen over het programma en de totstandkoming van deze bijzondere optredens volgen.

Tijdens de Uitmarkt gaat de nieuwe site voor en door jongeren van het AUB live: www.checkuit.nl. Doel is om met filmpjes, recensies en een weblog jongeren te interesseren voor cultuur. (zie voor meer informatie het persbericht in de persmap)

Uitmarkt Junior
De jongste Uitmarktbezoekers kunnen zich uitleven op de Uitmarkt Junior, met NEMO als dynamisch centrum. In de Film- en Theaterzaal en op het buitenpodium kunnen de Uitmartkbezoekers optredens zien van onder veel meer Hakim, Kinderen voor Kinderen en De Band Krijgt Kinderen. Rondom NEMO geven de educatieve afdelingen van de musea workshops .

Uitmarkt steekt het IJ over naar Noord
Vanaf de kop van het Java-eiland vaart continu een pont naar het muziektheaterpodium M-Lab in stadsdeel Noord. Binnen spelen onder anderen Theo Nijland, Anne van Veen en Ad Visser. Op het speciale buitenpodium treden onder meer Mylou Frencken en Jan Rot op.

Theater op het Leidseplein
Op het Leidseplein vindt het minifestival Theater op het Leidseplein plaats. Hier houden de Stadsschouwburg, de Melkweg en Theater Bellevue het hele Uitmarkt-weekend open huis. Het publiek kan complete voorstellingen zien van onder andere Toneelgroep Amsterdam en Orkater voor een speciale Uitmarktprijs van 2,50 euro.
Het programma is te vinden op www.uitmarkt.nl

Uitmarkt op televisie
De Uitmarkt is uitgebreid op televisie te zien:
- De opening wordt live uitgezonden op vrijdag 29 augustus bij de NPS op Nederland 2.
- Zaterdagmiddag 30 augustus is het Koninklijk Concertgebouworkest dat Moessorgski's ` Schilderijen van een tentoonstelling' speelt. Dit concert is s'avonds te zien bij de AVRO op Nederland 2.
- Ook op 30 augustus: Holland Symfonia brengt een eerbetoon aan Harry Bannink met medewerking van Jenny Arean, Frans van Deursen en Nynke Laverman, de AVRO zendt dit live uit op Nederland 2.
- Het slotakkoord van de Uitmarkt is zondagavond 31 augustus, de Musical Sing-A-Long, waarbij de bezoekers meezingen met alle musicaltoppers van komend seizoen. De AVRO zendt dit live uit op Nederland 1.
Daarnaast zendt RTV Noord-Holland 2 x 2 uur uit vanaf het Podium Provincie Noord-Holland op zaterdag en zondag tussen 17.00 - 19.00 uur.

Voor iedereen die niet naar het Oostelijk Havengebied kan komen, maar toch wil genieten van alle voorproefjes van het nieuwe seizoen is er Uitmarkt TV. In samenwerking met hoofdsponsor UPC worden er twee dagenlang reportages, interviews en optredens uitgezonden vanaf het Uitmarktterrein. Deze zijn te zien op AT5 en www.uitmarkt.nl

Uitmarkt Tram
Dankzij de samenwerking met het GVB kunnen bezoekers een speciaal Uitmarktkaartje kopen voor 2,50 euro. Met dit kaartje kan men de hele dag het gehele Uitmarktterrein, inclusief Leidseplein en CS bereizen. Verkrijgbaar op het mobiele loket op het CS en in de tram.

Sponsors
De Uitmarkt 2008 wordt financieel ondersteund door: UPC (hoofdsponsor), Provincie Noord-Holland, Grolsch, BankGiro Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds, Buma Cultuur, Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Noord, Stadsdeel Zeeburg, Amsterdam Partners
Mediapartners zijn: Spits, RTV NH, AVRO, NPS, AT5, FunX en Hyves.

Naast bovengenoemde sponsors wordt de Uitmarkt mogelijk gemaakt door de (belangeloze) medewerking van alle artiesten, culturele instellingen, presentatoren en vrijwilligers. De Uitmarkt wordt georganiseerd onder verantwoordelijkheid van het Amsterdams Uitburo in samenwerking met Teepe de Vries Producties.





Ingezonden persbericht