UMC Utrecht


Geen stents bij nierfunctiestoornis

Patiënten met een nierfunctiestoornis en een nierslagadervernauwing op basis van slagaderverkalking moeten via medicijnen en niet via een stent behandelt worden. Tot die conclusie komt Liesbeth Bax in haar proefschrift.

Zij voerde het eerste gerandomiseerde onderzoek uit naar de kosten en baten van stentplaatsing en medicijnen versus alleen medicijnen. De medicatie bestond voor beide groepen, in totaal 140 patiënten, uit bloeddruk- en cholesterolverlagende middelen en aspirine. Na twee jaar was voor het primaire eindpunt, een 20% achteruitgang in nierfunctie, geen significant verschil tussen beide groepen. In de stent-groep kwamen echter wel ernstige complicaties voor, met zelfs een 3% sterfte. De balans blijkt dus in het voordeel is van een conservatieve, medicamenteuze therapie. Deze uitkomsten zijn van groot belang voor de klinische praktijk.

Stentplaatsingen worden nog steeds op grote schaal verricht. Bij gebrek aan voordeel van de stent, dienen deze patiënten niet onnodig blootgesteld te worden aan mogelijke complicaties. Patiënten met nierfunctiestoornis en vernauwing in de nierslagader door slagaderverkalking dienen dus primair medicamenteus behandeld te worden. Daarbij staan een goede behandeling van bloeddruk en het verlagen van cholesterol centraal.

Liesbeth Bax promoveert op 29 augustus aan het UMC Utrecht. vrijdag 29 augustus 2008