Museum der Badekultur opent eind augustus


Nieuwe toeristische trekpleister bij de Eifel

ZüLPICH (D), 20080731 -- Op vrijdag 29 augustus 2008 wordt in Zülpich, een vestingsstadje in Duitsland nabij Köln, het nieuwe Museum der Badekultur officieel geopend. Ter gelegenheid hiervan organiseert de Stadt Zülpich op 30 en 31 augustus in de gehele binnenstad een groots stadsfeest. Het gevarieerde programma bestaat onder meer uit een ambachtelijke markt, een oldtimer-rally en een showavond met diverse optredens van partners uit het gebied van de EuRegionale 2008.

Met het Museum der Badekultur krijgt deze stad gelegen aan de voet van de Eifel, een bijzondere toeristische attractie. Verwachting is dat het museum veel bezoekers trekt vanuit de regio tussen Köln, Bonn en Aachen. Daarnaast is het museum ook voor dagtrips vanuit Nederland en België erg aantrekkelijk. De directe omgeving van het nieuwe museum biedt veel mogelijkheden het bezoek aan te vullen met activiteiten in cultuur en natuur.

In het Museum der Badekultur krijgen de bezoekers, een boeiende rondgang door de cultuurgeschiedenis van baden, van historie tot de tegenwoordige tijd.
De te bezichten Romeinse thermen zijn de best bewaard gebleven restanten van Romeinse baden noordelijk van de Alpen. De opzet van het museum is een koppeling te maken tussen twee typische kenmerken van de Eifel-regio: het erfgoed van de Romeinse cultuur en het natuurelement water.

De sporen uit de Romeinse tijd in de nabije omgeving zijn vooral te vinden langs de voormalige Romeinse wegen. Midden door Tolbiacum, het huidige Zülpich, liep de Via Agrippa, deze weg verbond Köln via Trier en Lyon met Marseille. Tegenwoordig is het mogelijk delen van dit traject te voet of met de fiets te volgen. Langs de weg liggen verklarende gedenktekens uit de Romeinse tijd, resten van nederzettingen (vici), landgoeden (villae rusticae) en paviljoens, begraafplaatsen en grafmonumenten. Bovendien voert de weg langs de Romeinse Eifelwaterleiding naar Köln.

In de jaren 30 ontdekten archeologen in Zülpich een van de best bewaard gebleven Romeinse badhuizen ten noorden van de Alpen. De sensationele vondst werd afgezet met een eenvoudige schutting. Pas veel later beseften deskundigen en historici de waarde en is besloten over de bijna 400 vierkante meter grote thermen een museum te bouwen over de cultuur van het baden.

Het stadje Zülpich ligt in de landschappelijk aantrekkelijke Voreifel. In de omgeving is niet meer te zien dat er tot 1967 bruinkool gedolven werd. Dankzij een omvangrijke herontwikkeling heeft de stad in de nabijheid een watersportplas en een beschermd natuurmeer. Eveneens bijna figuurlijk "voor de toren" van de oude stad begint het natuurpark Nordeifel, dat met een geologisch wandelpad en de uitzichtstations "Eifel-Blicke" uitnodigt tot het actief verkennen van de natuur.

In de verdere omgeving van Zülpich ligt het Nationale park de Eifel, waarvan het centrum wordt gevormd door het voormalige nationaal-socialitische militair kamp burcht Vogelsang. Nadat de Belgische defensie het jarenlang heeft gebruikt, is het bouwwerk intussen verbouwd tot een internationaal ontmoetingscentrum. Nabij de burcht biedt het de "Rursee" een veelzijdig aanbod sportieve activiteiten, zoals zeilen en bootrips, maar ook natuurzwemmen en tochten met vlotten.

Römerthermen Zülpich
Museum der Badekultur
Mühlenberg
53909 Zülpich (nabij Köln)
Website: http://www.roemerthermen-zuelpich.de

Initiatiefnemer van het museum is Stadt Zülpich met ondersteuning van de Förderstiftung "Römerthermen Zülpich - Museum der Badekultur" en de Zülpicher Geschichtsverein e.V. Het museum is verder mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Ministerium für Bauen und Verkehr des Landes NRW, NRW-Stiftung Naturschutz, Heimat- und Kulturpflege, Landschaftsverband Rheinland, Kreis Euskirchen en EuRegionale 2008.