Statenlid doet aangifte van meineed tegen ex- Commissaris Kamminga


UTRECHT, 20080829 -- Het Gelderse Statenlid Toine van Bergen ( Groep van Bergen/ Solidara) heeft afgelopen dinsdag bij de Hoofdofficier van Justitie in Utrecht aangifte gedaan tegen voormalig Gelders Commissaris van de Koningin Jan Kamminga wegens het plegen van meineed. Dit heeft volgens hem plaatsgevonden tijdens een getuigenverhoor in een zaak die door ex- gedeputeerde Wim Scheerder was aangespannen tegen de provincie.

De Gelderse fraude- affaire van enkele jaren geleden leek vorige maand definitief tot een einde te zijn gekomen. Toen deed de rechtbank in Utrecht uitspraak in een zaak die door oud- gedeputeerde Scheerder was aangespannen. Hij eiste eerherstel, omdat hij als enige bestuurder is veroordeeld. Dit wegens het zetten van een valse handtekening onder een borgstelling. Scheerder verloor deze zaak. Maar de rechter stelde ook dat gedeputeerde Kamminga tijdens een getuigenverhoor onder ede heeft gelogen.
Scheerder heeft altijd volgehouden dat andere leden van het toenmalige College van Gedeputeerde Staten hem als enige de "zwarte piet" toespeelden. En dan met name Jan Kamminga. Deze zou zich op een onjuiste manier bemoeid hebben met de aangifte, waardoor alleen Scheerder in beeld kwam, en hij zelf "buiten schot" kon blijven.
Kernpunt van de zaak zijn onder ede afgelegde verklaringen van oud- gedeputeerde Lily Jacobs (PvdA), een provinciale ambtenaar en een vertegenwoordiger van het advocatenbureau Anker en Anker, dat de belangen van Scheerder behartigde.
Alle drie hebben ze gesteld dat Kamminga Scheerder onder druk heeft gezet om zijn functie neer te leggen. Hij zou op een gegeven moment tegen hem gezegd hebben dat minister Klaas de Vries van Binnenlandse Zaken hem binnen enkele uren weg zou sturen als hij zelf niet zou opstappen.
Kamminga ontkende met klem dat hij buiten zijn boekje was gegaan. Het verhaal dat hij gedreigd had met ingrijpen van minister de Vries was volgens hem onjuist.
Nu de rechter heeft uitgesproken dat Kamminga onder ede heeft gelogen vindt Statenlid Toine van Bergen dat hij alsnog moet worden vervolgd: " Kamminga kan hier niet zomaar mee wegkomen. Dat tart mijn rechtvaardigheidsgevoel. Scheerder is fout geweest, maar hij mag niet als enige veroordeeld worden".
Op meineed staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.





Ingezonden persbericht