Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
17 juli 2008

Festival Oude Muziek opent met Stravinski
Le sacre du printemps op vroeg-20ste-eeuwse instrumenten

Het Festival Oude Muziek Utrecht opent dit jaar revolutionair: op vrijdag 29 augustus wordt voor het eerst in Nederland Stravinski's Le sacre du printemps op historisch, vroeg-twintigste-eeuws instrumentarium uitgevoerd.

De Amerikaanse dirigent Michael Alexander Willens, die de Kölner Akademie aanvoert, baseert zijn interpretatie onder meer op Stravinski's eigen notities over tempo en frasering. Extra interessant, want Le sacre, de verklanking van een primitief offerritueel vol beukende ritmiek en schrille dissonanten, onderging sinds de première in 1913 nog verschillende ingrijpende wijzigingen.

Ook de aantekeningen in de partituur van Pierre Monteux, dirigent-van-het-eerste-uur, wierpen nieuw licht op de eerste versie van het stuk, dat in Parijs een geweldig schandaal veroorzaakte.

Willens: 'Stravinski is een onwaarschijnlijk orkestrator die in 1913 tot aan de grenzen van de mogelijkheden ging. Franse orkesten verschilden toen qua klank enorm van de Duitse; de koperblazers bijvoorbeeld hadden andere boringen en waren daardoor veel nasaler en minder luid.'

Voor de pauze klinkt een ander voorbeeld van historische exotiek: een suite uit Les Indes galantes met muziek uit Peru en Perzië in de verbeelding van Jean-Philippe Rameau. Natuurlijk óók op historisch instrumentarium, maar dan dat van de Parijse Opéra anno 1754.

Het Festival Oude Muziek Utrecht vindt dit jaar plaats van 29 augustus t/m 7 september.

Wie, wat, waar?
Kölner Akademie / Michael Alexander Willens
Rameau: Suite uit Les Indes galantes
Stravinski: Le sacre du printemps

Vrijdag 29 augustus, 20.30 uur
Inleiding om 19.30 uur door Jed Wentz
Vredenburg Leidsche Rijn, Utrecht

www.oudemuziek.nl

----------