Provincie Antwerpen


Vijf gloednieuwe Groene Halte-wandelingen in de provincie Antwerpen

Stap uit de bus in het groen

Beeld je in: het is een zonnige, vrije dag en je hebt zin in een verfrissende uitstap in het groen. Je neemt de auto en .. nee, wacht.. Vergeet die auto en neem het openbaar vervoer! Dankzij de 5 nieuwe Groene Halte-wandelingen in de provincie Antwerpen, stap je uit de bus recht in het groen. Probeer het 29 augustus eens uit en geniet nadien van een gezellige picknick in het Vrieselhof.

In 2004 gaf de Bond van Trein-, Tram-, en Busgebruikers (BTTB) het startschot voor het project Groene Halte. Het concept is eenvoudig: wandelaars reizen met het openbaar vervoer naar een Groene Halte, maken van daaruit een wandeling tot aan de volgende Groene Halte en nemen de bus terug naar huis. De wandelingen zijn een origineel alternatief voor de typische luswandelingen met de auto als vervoermiddel. Per provincie werd één wandeling uitgestippeld. In Antwerpen beet de Beneden Dijlevallei in Mechelen en Bonheiden de spits af met een prachtige wandeling langs de Dijle.

Provincie Antwerpen wil dit initiatief echter verder uitbreiden en pleit voor een grotere rol voor het openbaar vervoer in het vrijetijdsverkeer. Daarom werden vijf gloednieuwe Groene Halte-wandelingen uitgewerkt, verspreid over de ganse provincie.

Wat dacht je van een kwieke wandeling door het Peerdsbos in Brasschaat en Schoten. Of probeer een tocht langs kronkelende waterlopen door de Kempense Heuvelrug in Kasterlee. Vogelliefhebbers komen aan hun trekken in Galbergen en Broekbeemden in Mol, waar ze unieke watervogels kunnen spotten. Of maak kennis met het zeldzame beemdenlandschap in de bossen van Zoersel en Zandhoven. De route rond de Antitankgracht kun je op 29 augustus als eerste ontdekken.

Gedeputeerde Jos Geuens (sp.a), tevens voorzitter van de Raad van Bestuur van De Lijn, is trots op de voortrekkersrol van de Provincie Antwerpen: "Tot voor kort bestonden er maar 5 Groene Haltes, in elke provincie 1. Nu komen er in de Provincie Antwerpen in één klap 5 bij. Door de geografische spreiding van de wandelingen en de grote ecologische diversiteit in onze provincie is er bovendien voor ieder wat wils."

Ontdek een Groene Halte-wandeling met picknick bij de kasteelheer

Vrijdag 29 augustus kan iedereen een stukje Groene Halte komen proeven in het gebied rond de Antitankgracht. Neem de bus tot aan de Groene Halte Schanslaan in Schilde. Daar krijgt iedereen een brochure met uitgebreide routebeschrijving. Tijdens een mooie wandeling van 5 kilometer door het Drijhoekbos, langs het fort van Oelegem, kan je een stukje van het Regionaal Landschap De Voorkempen ontdekken. Daarna kan je in het Vrieselhof genieten van een heerlijke picknick aan het kasteel. Bovendien is er een springkasteel, grimeur en bandje aanwezig. De wandelroute is geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Je kan je eigen picknick meenemen, of er voor 6 euro een bestellen.

Praktische info

wanneer:

vrijdag 29 augustus van 11 tot 15 uur

waar:

kostprijs:

reserveren:

meer info :

Bus 410, 411, 412 Antwerpen - Turnhout

halte Schanslaan op de Turnhoutsebaan te Schilde

picknick in het Vrieselhof

Schildesteenweg 95
2520 Ranst

gratis

enkel nodig voor wie een picknick wil bestellen. Dat kan via terranova.provant.be of via 03 203 95 85 (van dinsdag tot vrijdag tussen 10 en 17.45 uur, zaterdag tussen 12 en 17 uur)

inschrijven kan tot 25 augustus 's middags op terranova.provant.be

www.terranova.provant.be

www.groenehalte.be

www.rldevoorkempen.be

Brochures van de Groene Halte kunnen besteld worden via www.groenehalte.be of via 092 23 86 12

Foto's in hoge resolutie en persberichten kan u downloaden op ftp://ftps.provant.be , gebruikersnaam en paswoord: Pers, map Terra Nova

Verantwoordelijke gedeputeerde:

Jos Geuens, gedeputeerde voor Leefmilieu en Groendomeinen, sp.a T 03 240 52 55

Perscontact:

Els Driessens

Dienst Milieu en Natuurbehoud
els.driessens@admin.provant.be T 03 240 57 57