Universiteit Leiden

Toekomst Wiskunde: Ambities en mogelijkheden

Wiskunde is in de maatschappij op vele plaatsen aanwezig en het bereik ervan heeft zich in de laatste decennia enorm uitgebreid. Resultaten van recent wiskunde onderzoek worden toegepast in o.a. de levenswetenschappen, financiële sector, databeveiliging en communicatie.

In 2002 verscheen de nota Nieuwe dimensies, ruimer bereik van het Overleg Onderzoekscholen Wiskunde en de NWO Advies Commissie Wiskunde. Daarin werd een concentratie en vergroting van de onderzoeksgroepen voorgesteld, waardoor de Nederlandse Wiskunde haar sterke positie in de toekomst zou kunnen handhaven. Momenteel zijn landelijk drie wiskundeclusters operationeel: DIAMANT, NDNS+ en GQT.

De te geringe instroom van studenten wiskunde maakte een universitaire samenwerking gewenst teneinde het wiskundeonderwijs gezond en gevarieerd te houden. Sinds 2004 wordt onder verantwoordelijkheid van het Regieorgaan een aanzienlijk deel van het masteronderwijs wiskunde landelijk verzorgd.

In mei 2008 is door een nieuwe generatie wiskundehoogleraren een strategie voor de Nederlandse wiskunde geformuleerd "Concentratie & Dynamiek". Zij representeren de onderzoekers die in de komende jaren het wiskundeonderzoek gaan trekken.

Wat zijn de ambities en mogelijkheden om de successen in het wiskunde onderzoek en onderwijs te continueren? In dit seminar zullen enkele deskundigen - ook van buiten de wiskunde - vanuit verschillende gezichtspunten ingaan op deze vraag.

Leiden, 29 augustus 2008, aanvang 09.30 uur
Locatie: de Sitterzaal, Oortgebouw, Niels Bohrweg 2, Leiden Entree en lunch: gratis, wel is vooraanmelding vereist

Programma
Dagvoorzitter: Harald Tepper (Nationale Denktank)
09.30Ontvangst 10.00Opening door Willem te Beest (vice-voorzitter College van Bestuur Universiteit Leiden) 10.15Joop Sistermans (Adviesraad Wetenschaps- en Technologiebeleid) Wiskunde en Wetenschapsbeleid, zomaar een visie. 10.45Arjen Doelman (Strategiecommissie wiskunde) Wiskunde en Nieuwe Kansen. 11.15Pauze 11.45Alexander Rinnooy Kan (Sociaal Economische Raad) Wiskunde als wijze van werken. 12.15Jeanine Daems en Ionica Smeets (wiskundemeisjes.nl) Toekomst van de wiskunde. 12.30Lunch
Printversie programma (pdf)

Afscheidsrede Rob Tijdeman

Afscheidsrede Rob Tijdeman
Leiden, 29 augustus 2008, aanvang 16.00 uur
Titel: Het leven van een wiskundige
Locatie: Academiegebouw, Rapenburg 73
Aansluitend receptie